Ajánló lapunk 2020. május 28-i számából

Ungváry Rudolf író, politikai elemző a rendszerről: 1998-ban válhatott meghatározóvá egy olyan ember, aki felismerte, hogy a magyar lakosság politikai kultúrája valahol az 1945-ös retardált szinten maradt, megfejelve a pártállami uralom atyáskodó beidegződéseivel. Ez az ember pillanatok alatt meg tudta nyerni magának a tanácstalan, tájékozatlan és elesett rétegeket. Orbán többségét ugyanis nem a hagyományos keresztény középpolgárság alkotja – bár ők is rá szavaznak –, hanem az ő alattuk élők.

2020. május 27., 09:37

Szerző:

Ámok – Kásler a vihar kapujában 

Hogy mi lesz Kásler sorsa, sejthető. Egy darabig még nyilván elvan, magányosan egy túl szellős minisztériumban. Menekülési útvonalak most is vannak. Orbán tavaly megszervezte Kásler számára a kurultáj kultúra kultuszhelyét, Magyarságkutató Intézet néven. Kormányközeli kutatóintézet már létezik, a Szakály-féle Veritas. Ez a mostani 880 milliót kóstál. Nem kevés. 

Doktor Pintér rendelkezik 

Amennyiben hihetünk azoknak a híreknek, amelyek szerint a belügyminiszter nagyobb befolyásra törekszik az egészségügy felett, akkor egyfajta rendvédelmi, „parancs–értettem!” mentalitás költözhet a kórházakba. Ennek egyik első jele, hogy a kórházparancsnokok a járvány csillapodtával is maradnak. 

Olívia egy szíves fotót küldött 

Egy nagylelkű olvasónk vállalta, hogy a szegedi Király család helyett fizeti a kislányuk iskoláztatásának összes költségét. A családfő arról is beszámolt: az örömhír mellett súlyos gonddal kell szembenézniük. A kilakoltatási moratórium ellenére ugyanis – a lakbérhátralékuk miatt – az önkormányzati tulajdonban lévő otthonuk elhagyására szólította fel őket a helyi ingatlankezelő vállalat.  

Lapozzon bele!

Átpolitizált vírusok támadtak

Az utóbbi időben megtanulhattuk, hogy van NB I-es és NB II-es vírus, de még jobboldali és baloldali, valamint vidéki és budapesti is. A XIII. kerület polgármestere szerint kár, hogy a járvány elleni küzdelemben gyakran előtérbe került a politika. Tóth József elmondta, ők a leghumánusabban próbáltak hozzájárulni ahhoz, hogy a lakosság átvészelhesse ezt az időszakot. Úgy fogalmazott, ilyenkor a cselekvésnek van ideje, nem a meditációnak.  

Megbékélt a pályájával

Ismét gyakori szereplője a híreknek Tarlós István volt főpolgármester, akit a miniszterelnök a közlekedési és közszolgáltatási főtanácsadójának nevezett ki. E minőségében a közelmúltban olyan javaslatokat fogalmazott meg, amelyek egy része sérti a fővárosi fideszes polgármesterek érdekeit is, miközben több fórumon a főpolgármester politikai felelősségét emlegette a Pesti úti idősotthonban elterjedt fertőzés miatt.  

Bagó megint börtönbe megy

A párizsi lókupec története 1. rész

Ott voltunk a tárgyalásán, ahol a beszédhibája miatt a bírónő egyetlen vallomását sem értette, és semmilyen módon nem vették figyelembe, hogy írástudatlan. Bagó majdnem a fél életét börtönben töltötte, általában közúti vétségekért, tartozásokért ült. Heti rendszerességgel kap 30-40 ezer forintos büntetéseket például a lovas kocsi kerekének „elkopott profilja”, a kocsin hátul utazó személy, vagy enyhén ittas állapotban való hajtás miatt.  

Van, aki az igazi anyukáját akarja

A legfrissebb adatok szerint hazánkban évente mintegy háromezren szeretnének örökbe fogadni. Az erre váró gyerekek száma viszont kétezer körül van. Évente pedig mindössze ezer örökbefogadást bonyolítanak le. A rendszer hibája mégsem a számokban keresendő.  

Beindulhat a D-vitamin-gyár

Majd a nyár elveszi a kedvét a COVID–19 terjedésének – állítják bizonyos amerikai kutatók. Vizsgálati tapasztalatokra hivatkoznak, amelyek szerint az UV sugaraknak kitett kórokozók elveszítik fertőzőképességüket. Laboratóriumi körülmények között tapasztalták ezt, de arról még nincsenek cáfolhatatlan adatok, hogy ugyanerre képesek-e pusztán a napból érkező sugarak.   

A munkanélküliség senkit sem kímél 

A fiatalok majdnem harmada veszítette el a munkáját a koronavírus-járvány miatt. Egy kutatás szerint a 16–36 évesek többsége nem számít semmi jóra a következő időszakban sem. A megkérdezett piaci szereplők szerint ugyanakkor semmi nincs veszve.  

Ez még nem a „hamiltoni pillanat”

Ellenállás a Merkel–Macron-kötvénnyel szemben 

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő javaslata értelmében az alap forrásait a tartalmi újszerűség ellenére a hatályos EU-szerződések módosítása nélkül, a közös költségvetésről szóló szabályoknak megfelelően teremtenék elő, és az alapot az unió jövőre induló hétéves költségvetésébe ágyazva működtetnék.  

Ez a Bújócska nem gyerekjáték

Lengyel film a papi pedofíliáról 

Az ideológiai kérdésekben is a főilletékes szerepét betöltő Jaroslaw Kaczynski mondta: „Aki az egyházra kezet emel, az Lengyelországra emel kezet!” Így aztán a papi pedofíliáról filmet készíteni inkább a vakmerőség, mint a bátorság kategóriájába tartozik, annak ellenére, hogy rendszeresen közszájon forognak a témával kapcsolatos esetek és személyek. És amikor „véletlenül” a nyilvánosság elé kerül egy-egy ügy, sokan csak legyintenek, mondván: „Ugyan már, túlzás ez az egész pedofiltéma!”  

Jótékony hollandok és belgák                  

Tudjuk-e, hogy az első háborúban a semleges Hollandia missziós kórházat működtetett Budapesten? Johannes Kuyper volt miniszterelnök két lánya is dolgozott ott ápolónőként. Ők és a budapesti holland konzul hívták fel hazájuk Vöröskeresztjének figyelmét a vesztett háború, elvetélt forradalmak utáni, a gyermekeket különösen fájdalmasan érintő magyar nyomorra. 

Ahol senki sem halt meg a koronavírustól 

Az országban május közepéig egyetlen ember sem halt bele a világszerte rettegett koronavírusba. Ezzel az eredménnyel minden más nemzetnél jobban kezelte a pandémiát. Bár elméletileg persze lehettek elszigetelt, felderítetlen vidéki halálesetek, a nemzetközi szakértők is egyetértenek abban, hogy Vietnam kivételesen jól reagált a járványra.  

Vodkával a járvány ellen

A nemrégiben még Európa utolsó diktátoraként emlegetett Aljakszandr Lukasenka immár hatodik alkalommal indul a kilenc és fél milliós lakosú volt szovjet köztársaság államfői címéért az augusztus 9-i megmérettetésen. 

A gyógyfodrász 

A franciaországi mintára épülő Tükörkép Műhely ingyen ad szépészeti szolgáltatásokat a rászorulóknak. Az ügyfeleket a Zuglói Család-és Gyermekjóléti Központ küldi, ők a központ álláskereső programjában vesznek részt, az állásinterjúhoz van szükségük megújulásra. A szalon vezetője, Rózsa Magdolna családsegítő és szépészeti szakember kamasz kora óta vállal önkéntes munkákat, hogy másokon segítsen. Az ő portréját rajzoltuk meg. 

Szexszimbólumból Kossuth-díjas művész                   

A múlt héten lett nyolcvanéves a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Pécsi Ildikó. Néhány hete a Magyar Filmakadémia Életműdíjával tüntették ki. 

Írók a politikai karavánon 

A József Attila-díjas költő, író az Akik már nem leszünk sohasem című első regényéért tavaly megkapta a Libri közönségdíját. Május végén jelenik meg új verseskötete, az Áttetsző viszonyok, amelyet az idén online szervezett Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron is bemutatnak. A szerzőt arról is kérdeztük, a hazai kultúrpolitika milyen lehetőségeket nyújt a független alkotóknak. 

Régiségek – házhoz szállítva 

A koronavírus-járvány új lendületet adott az interneten zajló illegális műkincs-kereskedelemnek. A digitális platformokon folytatott alvilági tevékenységeket figyelő szervezet, (Antiquities Trafficking and Heritage Anthropology Research – ATHAR) Facebook-posztok sorára hívta fel a figyelmet, amelyeken közel-keleti, észak-afrikai régiségeket kínálnak eladásra. A napokban egy marokkói mecsetből ellopott kincsek Facebookon megosztott képei borzolták a kedélyeket. 

A párizsi kommün maga volt a nép

A kissé régimódibb Párizsba látogató turisták is még mindig ellátogatnak a Père Lachaise temetőbe, a még régimódibbak pedig nemcsak Jim Morrison, Oscar Wilde vagy Chopin sírjára kíváncsiak, hanem a híres „kommünárok falára” is. A fal kommünbéli története közismert: a temető fala előtti árokba lőtte a kormány hadserege a kommün utolsó ellenállóit. 

Olimpia: KGB-ügynök az FBI-os nyomában

Fogadni mernék, hogy Horace Ashenfelter nevét a 168 Óra olvasói közül nagyon kevesen ismerik. Pedig remek futó volt, nyert olimpiát, javított világcsúcsot, számtalan nagy versenyen győzött, de elismerem, nem volt a sportágának olyan klasszikusa, mint Paavo Nurmi, Emil Zátopek vagy a közelmúltból Usain Bolt. Viszont egyetlen versenye kétségkívül páratlan a futás történetében. De erről majd később.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.