Ajánló lapunk 2020. május 21-i számából

Geszti Péter dalszerző, előadóművész, reklámguru az interjúnkat követő napon csatlakozott ahhoz a nemzetközi felhíváshoz, melyben híres művészek arra kérik a világ vezetőit, hogy ne térjenek vissza a járvány előtti szemléletükhöz, ők maguk is lemondanak eddigi pazarló életformájukról.

2020. május 21., 12:22

Szerző:

Magyarország koronavírus puccs után                   

Eddigi életének kétharmadát Magyarországon, harmadát Amerikában töltötte. Zivataros időben, válságoktól, háborúktól szabdalt korban volt gyerek és kamasz. Most, az új világválság küszöbén van mire emlékeznie. Milyennek látszik egy járvány Amerikában és a nagyvilágban? Hogy kapcsolódik mindez Magyarország történetéhez?  Berend T. Ivánt, az MTA volt elnökét, a kaliforniai egyetem (UCLA) professzorát kérdeztük.

A közmunka paradoxonai                                                       

Sok szám van forgalomban arról, hogy hány magyar van munka nélkül. A pénzügyminiszter a múlt héten az országgyűlésben 163 ezret mondott, a Portfolio honlap 330 ezerről tud, az MTA kutatóinak becslése viszont 400 ezerről szól. 

Szárnyszegett szárnyvonalak                                                 

Veszélyes vizekre evezhet a Fidesz, ha megpróbálkozik néhány alacsony forgalmú vasúti szárnyvonal bezárásával. A miniszterelnöki főtanácsadóvá avanzsált korábbi főpolgármester most mégis ennek a lehetőségét pedzegette egy levélben. Miért kell olyan helyeken is vonatnak járnia, ahol naponta csak két szerelvény közlekedik, és alig ülnek rajta? A válasz egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik.

Lapozzon bele!

Bukóban a törvény felett álló ügyvéd                                   

A nyomozati adatok szerint volt olyan uzsoraszerződése, amelyben a kölcsönfelvevő ingatlana fedezetül az ügyvéd egyik strómanja nevére került, majd amikor a kölcsön visszafizetési határideje lejárt, a tulaj elképedve látta, hogy a házát már rég eladták, és más nevén van. Az ingatlan visszaszerzéséért újra fizetnie kellett, így lényegében kétszer fizette ki az uzsorakölcsönt.  

Lelki mélyrepülés a járványban                                              

A szakemberek becslései szerint ma legalább minden negyedik hazai lakosnak pszichiátriai segítségre lenne szüksége. Az állami egészségügyi ellátórendszerben nagyjából félezer pszichiáter dolgozik. Azaz ha minden segítségre szoruló polgár szakemberhez fordulna, akkor egyenként ötezer beteget kellene kezelniük. Magyarországon nincs regiszter jellegű nyilvántartás, így nem ismerhetjük a kezelés alatt állók és a nem kezeltek pontos számát sem.

Beszélgetések a Dankóban                                

A koronavírus idején akár több mint száz fedél nélküli férfi tölti az éjszakáit a Dankó utcában. A véletlen és a sors hozza össze őket. Nappal a pánik és a járványveszély miatt cigiért és némi italért mennek a közeli boltba, s néha rövid időre megpihennek a Mátyás tér padjain, ám mivel kinézik – mert vírusterjesztőnek tartják – őket, hamar elkullognak.

Kutyaszorítóban az állatvédők                                    

Az utóbbi időben sajnos egyre több a mentésre szoruló állat, és egyre több a járvány miatt ideiglenesen vagy véglegesen menhelyre száműzött házikedvenc is. Ezért a szervezet próbál folyamatosan erején felül teljesíteni, aminek következtében nemrég egyetlen nap alatt 13 új védencet kellett befogadniuk. Velük együtt így már több mint 1200 állatról gondoskodnak.

Autópiac a karanténban                                    

A kudarc az egyetlen lehetőség arra, hogy még okosabban kezdjük újra – ez volt az autóipar legendája, Henry Ford ars poeticája. A koronavírus-járvány hónapjaiban, amikor a nagy gyárak többsége leállt, az olajár drasztikusan csökkent, amolyan útmutatásnak is felfogható volt a futószalagos gyártósor atyjának majdnem százéves megállapítása. De hogyan tovább?   

Sportegyesületek két vállon                             

Szakértők szerint a magyar sportfinanszírozás rendszere kiemelkedik a világ mezőnyéből. Annyiban igazuk is van, hogy Magyarországnak még sosem volt olyan kormánya, amely annyira sokat költött volna a versenysportokra, mint a jelenlegi. Üröm az örömben, hogy ezzel a teljesítménnyel nem vagyunk egyedül. A dicsőségen olyan országokkal kell osztoznunk, mint Azerbajdzsán, Kazahsztán, Katar vagy Szaúd-Arábia.  .

Megbízható, régi ellenség                                 

Tessék rettegni, a Soros-birodalom mindenütt ott van, és támad. Ez a lényege a megújult – bár régi elemekre alapozott – kormányzati propagandának. De mi az oka annak, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével megerősödtek a milliárdos elleni támadások? Erre kerestük a választ.  

Óvatosan újra indul az élet                                                       

Mintegy két héttel a korlátozások szigorának első érdemi mérséklése – a vírus maximális lappangási idejének eltelte – után az új megbetegedések számadatai a jelek szerint kezelhető sávon belül maradnak, és így nem riasztják el az európai országok döntéshozóit a további lazító intézkedésektől. Pillanatfelvétel, elsősorban a szomszédos országokra összpontosítva, lapzárta előtt. / Kárpáti János

Jelentés a laborból                                             

A bécsi egészségügyi rendszer alaposan felkészült: a rendelkezésre álló 12 918 kórházi ágyból május 15-én mindössze 165 ágyat foglaltak el a vírusfertőzöttek, az intenzív osztályokon pedig 47 beteget kezeltek. A kórházba nem került fertőzöttek 797-en voltak. A számok egyértelműen azt mutatták, hogy az ország kórházi kapacitása koránt sincs túlterhelve a járvány betegeivel, és az esetleges újabb hullám fogadására van bőven szabad kórházi hely./Denis Holz

Műbalhé vagy közjogi válság?

Gyökeresen ellentétes értelmezések olvashatók arról, hogy a karlsruhei székhelyű német alkotmánybíróság nemrég szembeszállt a Luxembourgban működő Európai Bírósággal egy olyan jogi kérdésben, amely a Frankfurtban található Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjára vonatkozik. Ha városról városra tovább akarunk barangolni az ügy kapcsán Európában, akkor többek szerint Varsó és Budapest lehet utunk következő két állomása.

Oda a koncertszezon is?                                                

A koronavírus-járvány miatti korlátozások és az azt követő válság súlyos csapást mér a szórakoztatóiparra is. A magyar kormány által meghozott intézkedések értelmében augusztus 15-ig nem tarthatók ötszáz főnél kisebb és nagyobb rendezvények sem. A nyár ugyanakkor köztudottan a fesztiváloké és a koncerteké. A legtöbben élménygyárként tekintenek erre a pár hónapra. Joggal merülhet fel tehát a kérdés: mi lesz velünk koncertek nélkül?  

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.