2019/8 Orbánt nem kell túlbe­csülni

Az MSZP múlt heti kongresszusának díszvendége Frans Timmermans volt, aki az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje a májusi európai parlamenti választásokra. Ő az, akit a kormányzati média manapság még Soros Györgynél is intenzívebben támad, és aki maga sem fukarkodik az Orbán-rendszer kritikájával.

2019. február 20., 09:16

Szerző:

Az Európai Bizottság első elnökhelyetteseként a jogállamiság védelmét tekinti az egyik legfontosabb feladatnak, úgy gondolja, a központi kormányzatoknak nyújtott támogatásokat az Európai Ügyészség joghatóságának elismeréséhez kell kötni. Timmermans a magyar szocialistákat az egyre aktívabban politizáló fiatalok támogatására hívta fel. Barát József interjúja.

Lapozzon bele!

Bármikor újra megtörténhet

Nem tudjuk, hol vannak az elkövetők segítői, miért nem kerültek eljárás alá, hol vannak a szellemi, érzelmi felbujtók, hol vannak a konkrét politikai felelősök és felbujtók, hol vannak azok, akik pénzelték a gyilkosokat, ki állt mögöttük, miért titkosították a nemzetbiztonsági bizottság egyik vizsgálati jelentését, mi áll annak hátterében, hogy az akkor még európai parlamenti képviselőként dolgozó Mohácsi Viktória sorozatban kapta a halálos fenyegetéseket. Mindezt Setét Jenő roma polgárjogi aktivista sorolja, akivel a rasszista indíttatású sorozatgyilkosságok egyike, a tatárszentgyörgyi terrorcselekmény tizedik évfordulóján beszéltünk. Ónody-Molnár Dóra interjúja.

Akadályok az elkerülőutakon

Miközben Orbán Viktor családvédelmi akciótervvel rukkol elő a születendő gyermekek számának növelése érdekében, a már most élő magyarokra jóval kevesebb figyelme jut: az állam ugyanis egyre csapnivalóbb minőségű alapszolgáltatásokat nyújt a diákoknak, a betegeknek, az időseknek. A színvonalromlás régóta érzékelhető folyamat ugyan, és a társadalom neki is látott megkeresni, miként lehet kimenekülni az „állami gondoskodásból”, csakhogy mára olyan mértékű és ütemű lett ez az elfordulás, amit a magánszektor nem bír követni. „Mivel egyre több ember fordul a magánegészségügyi intézmények felé, így nem véletlen, hogy néha már a magánrendeléseken, a magánkórházakban is várólisták vannak” – mondta lapunknak Lantos Gabriella egészségügyi szakértő. Szerinte csak ront a helyzeten, hogy évente továbbra is 70-80 milliárd forint hálapénz tűnik el jórészt az orvosbárók zsebében, másik 150-180 milliárd pedig a lakásrendelőkben. Folyik a kiáramlás az állami iskolákból is, jelenleg az országban 240 alapítványi iskola és mintegy ötven magántanulói csoport működik. Ez utóbbi forma felfutása miatt ma kétszer annyian végzik a tanulmányaikat magántanulóként, mint 2010 előtt. Az egyébként drága magániskolákba – kapacitáshiány miatt – alig lehet bejutni. Még rosszabb a helyzet az idősellátásban: bentlakásos ellátásra több mint 27 ezren várakoznak országszerte, és akár három évnél többet is kell várni a bekerülésre. Az állam kimondatlanul ezen a területen is arra számít, hogy majd a magánberuházások megoldják a kapacitásgondokat. A magánotthonok valószínűleg tényleg felfutás előtt állnak, ami azonban csak egy szűk kör tagjainak lesz megoldás, azoknak, akik ezeket meg tudják fizetni. Lakner Zoltán, Szabó Brigitta és Ónody-Molnár Dóra írásai.

Tandoriról, Tandorival, tovább

Járom a földszagú, sárszagú, csíráktól és madaraktól élénk berlini erdőt, leülök egy padra, bámulom a kivágott nyírfákat, az öreg csupasz törzsek szelíd fehérsége messze világít a sárból. Tandori Dezsőre gondolok, mint annyiszor, de most kicsit másképp, hiszen tudom: ezt ő már nem nézheti meg újra, a nyolcvanegyedik ismétlést, a kitavaszodás kalandját, avulását – Szabó T. Anna búcsúzik Tandori Dezsőtől.

Kiesés után, csőd előtt

Csődbe mehet a focicsapat, pontosabban a csapatot üzemeltető vállalkozás, de elbukhat Balmazújváros is: a település NER-kori drámájának újabb fejezete a zöld gyepen íródik. Az NB I-be az előző idényben feljutó, majd ugyanazzal a lendülettel kizuhanó kiscsapat a másodosztályban is kiesés közeli helyre lavírozta magát. Ennél is nagyobb gondnak látszik a Balmazújváros Sport Kft. költségvetési igénye. Buják Attila riportja.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.