2018/30 Kulka János: Meg­vi­lágo­sod­tam

Kulka János, Magyarország egyik legnagyszerűbb színésze két és fél évvel ezelőtt agyvérzést kapott. A stroke szétroncsolta a beszédközpontját – lényegében meg sem tudott szólalni. Két és fél év után azonban elvállalta, hogy a Klubrádióban beszélgessen barátaival, Lang Györgyivel és Falusi Mariann-nal, valamint logopédusával, Varga Saroltával. Hiszen már beszél. Az idáig vezető útról írunk.

2018. július 25., 09:47

Szerző:

Kulka János: Megvilágosodtam

Kulka János, Magyarország egyik legnagyszerűbb színésze két és fél évvel ezelőtt agyvérzést kapott. A stroke szétroncsolta a beszédközpontját – lényegében meg sem tudott szólalni. Két és fél év után azonban elvállalta, hogy a Klubrádióban beszélgessen barátaival, Lang Györgyivel és Falusi Mariann-nal, valamint logopédusával, Varga Saroltával. Hiszen már beszél. Az idáig vezető útról írunk.

Lapozzon bele!

Közpénzkéssel szeletelt médiapiac

„Magyarország erősödik.” „Magyarország jobban teljesít.” „Tudta!?” Nem csak azért csengenek ezek a mondatok a fülünkben, mert klisék. De már annyit láttuk és hallottuk a szlogeneket, a kormányzati plakátokat, a televíziós reklámokat, hogy már-már belénk vésődött a Soros Györggyel és a migránsokkal riogató vészjósló férfihang. Az adófizetők maguk állják az agyátmosást. A közpénzek azonban a magyar nyilvánosságban megkerülhetetlenné váló Fidesz-közeli médiacégekhez kerülnek. A kormányfőnek a Simicska Lajossal való, 2014-ben kiéleződött konfliktusa vezetett az állami reklámköltés első átrendeződéséhez, de most egy újabb „reform” szemtanúi lehetünk: Orbán Viktor változtatni akar, és sokáig megkerülhetetlennek hitt oligarchák és médiacézárok is könnyen megbukhatnak. Az ország médiatérképe egyre torzabb: mostanság már a függetlenek és kormánykritikusok mellett egy-egy nagymellényű propagandista sem érezheti magát teljes biztonságban. És van ok a félelemre: „Tekintettel arra, hogy a propaganda létrehozásához nem szükséges különösebb szakmai tudás, inkább csak puha gerinc és gátlástalanság, az előállítók elég gyorsan lecserélhetők” – mondja erre Urbán Ágnes. A Mérték Médiaelemző Műhely szakértője, egyetemi tanszékvezető nemcsak a felszámolt piacról, hanem az állam nyilvánosságkorlátozó, propagandisztikus és nem mellesleg a közpénzeket elszivattyúzó szándékairól is beszél. De azért talán van remény: itthon, Magyarországon is vannak jó példák arra, miként foghat össze a társadalom a hiteles nyilvánosságért. Mintául szolgálhat az is, hogy Németországban, az Orbán Viktor által korholt liberális demokrácia egyik fellegvárában is találtunk olyan szerkesztőséget, amely a közösségi finanszírozás és az önfenntartás kuriózuma. A Die Tageszeitung egyben a nyilvánosság afféle szatirikus temploma is. Összeállításunk. 

Kultúrharchoz kultúra kell

A jobboldal meghirdette az őrségváltás igényét a kultúrában. De hová vezet mindez? Lesz ebből szélsőjobboldali őrségváltás? Elitizmus helyett plebejusság? Lesz ebből egy új népi–urbánus szappanopera? Radnóti Sándort, Kolosi Tamást és Szőcs Gézát kérdeztük.

Zablát a tudósokra?

Elkeseredett viták kereszttüzébe került a magyar tudomány, recseg-ropog a kutatás-fejlesztés intézményrendszere. A hatalom paradox módon éppen akkor döntött mélyreható átalakításról, amikor 2010 óta először végre javulnak az ország versenyképességi mutatói. Két héttel a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) vezetőjének menesztése után és két nappal az előtt, hogy az Országgyűlés megszavazta, hogy az MTA-kutatóhálózat fenntartásának költségvetése átkerüljön az új innovációs minisztériumhoz, a KSH közölte a hazai kutatás-fejlesztés friss adatait. 2017-ben a korábbinál 21 százalékkal több forrás jutott K+F-re, megállt a kutatók létszámának csökkenése. A globális innovációs indexben Magyarország a 39. helyről előrelépett a 33.-ra. Mindez alighanem annak a rendszernek az életképességét bizonyítja, amelyet épp most szüntetnek meg.

Ezt meg tudom csinálni

A fiú, akitől anyád óvott – sűríthetjük egyetlen mondatba a hatvanas évek brit és amerikai sajtójának véleményét Mick Jaggerről, aki ma már nem lázad, de nem is áll le. Az általa hajtott Rolling Stones-nagyüzem nemrég fejezte be legutóbbi turnéját. Az egykor a fiatalok idoljának számító Jagger arculatának ismét szerves része az életkor; alkalmanként tízezrek vesznek jegyet, hogy lássák, még mindig száguldozik a színpadon. Nem vált önmaga paródiájává. A július 26-án 75 éves Jagger ma is a globális szórakoztatóipar egyik legkeresettebb szereplője. Lakner Zoltán írása.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.