Üdvözöljük Norvégiában: migránsok a sarkkörön túl

2017. február 6., 20:58

Szerző:

Ha a bőven huszonnyolcmilliós New Yorkba megérkezik egyszerre ötszáz vagy akár ezer bevándorló, hát a Nagy Almának meg sem kottyan. Ha egy sarkkörön túli, hóba fagyott kis norvég településre bepöfög ötven migráns: az ott dugó, csúcsforgalom, fejreállás. De nemcsak a számokkal van baj, hanem a körülményekkel is.

A becsődölt szállodás, bizonyos Primus ezeknek a hontalanoknak a bekvártélyozásától reméli meggazdagodását. A hotel azonban szakadt, elhanyagolt, a sikertelen tulaj kissé primitívnek látszik, fantáziátlannak, és kérdéses az is, hogy a menekülteket óvó állam vajon hajlandó lesz-e fizetni a lepukkant szállásért, a kutya bizonytalan vacsorájával vetekedő étkezésért. Elég odafigyelést jelent-e, ha a városháza népművelési előadója stelázsiszám urdu meg kínai szépirodalmat hoz az európai nyelveket nem beszélőknek? Jó-e, ha a nyelvtanfolyamon a párbeszédbe illesztik a nyilván nélkülözhetetlen „Jó napot, én bróker vagyok” mondatot? S a közérzetre jellemző, hogy a „szállást” hol Gulagnak, hol Guantánamónak becézik a patronáltak.

A viszony ellentmondásos. Primus nem tudja eldönteni, hogy ő vendéglátójuk, kiszolgálójuk vagy őrük, parancsnokuk-e a menekülteknek. A helyzet átláthatatlan. Síita nem alszik szunnitával egy szobában, és fordítva. Hova tegyük a drúzokat, a keresztényeket? És a koptok hova álljanak? Akad fejvakarásra szolgáló ok jócskán. Primus nem győzi. Szerencsére lesz egy kongói „asszisztens és tolmács”, aki praktikusan átlátja a helyzetet. S olyan mérnök (igaz, hamis papírokkal), aki ért az elektromossághoz és fényt hoz a vak ablakok mögé. Ő gyakorlott menekülő, már tíz éve csinálja, minden szabály a kisujjában van.

A kulturális karambolok groteszk története ironikus kis fintorokkal és norvég derűvel dokumentálja: végül is emberek vagyunk. Ilyenek meg olyanok. Is.

(Rendezte: Rune Denstad Langlo.)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

2024. szeptember 18., 07:00

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!