Transzgender pszichothrilleré az Arany Pálma

Julia Ducournau a második női rendező, aki a fesztivál történetében átvehette a fődíjat.

2021. július 19., 08:32

Szerző:

Transzgender témát feldolgozó film nyerte a cannes-i filmfesztivál fődíját. Az Arany Pálmát a Titán című francia pszichothriller vihette haza. Julia Ducournau a második női rendező, aki a fesztivál történetében átvehette a fődíjat, 28 évvel az ausztrál Jane Campion után. Az Arany Pálmát Sharon Stone amerikai színésznő adta át.  A 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon három rendezőnő alkotását is beválogatták a legjobbak közé. A 37 éves rendezőnő a versenyprogram legfiatalabb rendezője, alkotása pedig a 24 mű közül a legradikálisabb film. A francia lapok egyaránt megemlítik, hogy a Titán című pszichothriller annyira felkavaró, hogy többen rosszul lettek a bemutatóján. Az AFP arról számolt be, hogy legalább 20 nézőt ki kellett menekíteni a teremből, és utána a mentők hosszan ápolták őket. Bár a Le Figaro azt tippelte, hogy A feleségem története című magyar film az Arany Pálmára is esélyes, Enyedi Ildikó filmjét végül nem tüntették ki.

A transzgender filmnek nevezett Titán főszereplője egy olyan táncosnő, aki férfiakat öl meg és egy autóval éli ki fantáziáit.

A leszbikus jelenettel tarkított menekülése során pedig férfiként bujkál.

A cannes-i díjkiosztó kínos bakival indult: Spike Lee zsűrielnök véletlenül a díjkiosztó legelején jelentette be a győztest, miközben a legjobb férfi alakítás díját kellett volna átadnia. A zsűri nagydíját Ashgar Farhadi iráni rendező filmje nyerte, a legjobb rendező Leos Carax lett az Anette című alkotásért. A norvég Renate Reisnve lett a legjobb színésznő, az amerikai Caleb Landry Jones pedig a legjobb színész. Egy izraeli és egy thaiföldi rendező különdíjat kapott a zsűritől. Életműdíjjal a 82 éves Marco Bellocchio olasz rendezőt tüntették ki. A legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát Yi Tang hongkongi rendező A világ minden hollója című kisfilmje kapta.

(Kiemelt kép: Diaphana Distribution)