Toplistás szépirodalom

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke a 168 Órának elmondta: az idei, 86. Ünnepi Könyvhét egyik legvonzóbb eseménye – szerinte – a gyermekkönyvnapok.

2015. május 9., 13:32

Az elmúlt évtizedben a gyermek- és ifjúsági könyvek piaca nőtt a leggyorsabban, eladott példányszámuk megduplázódott. A könyvhétre „hivatalosan” csak magyar írók alkotásai jelennek meg, körülbelül 340 új mű. De a kiadók más köteteiket is kínálják e hétvégén.

Ebben az évben már nyolcvan településen rendezik meg a könyvünnepet. A budapesti Vörösmarty téren 147 pavilont állítanak fel, s több mint ezer dedikálás lesz. Két színpadon zajlanak majd irodalmi, zenei műsorok.

Zentai állítja: ismét divat az olvasás, amit statisztikai adatok is alátámasztanak. A 2008-as válság után zsugorodott a honi könyvpiac, de két éve növekedésnek indult. Tavaly a szabadpiaci könyvforgalom meghaladta a 44 milliárd forintot. (Ebben a tankönyvek nincsenek benne.)

– Európában Magyarországon a legnagyobb az igény a fikciós művekre, melyek a könyvpiac 31 százalékát teszik ki. Ezzel a németeket is megelőzzük. Felnőtt egy olyan nemzedék, amelyik a Harry Potter-regényekkel megszerette az irodalmat, és sok száz oldalas köteteket is szívesen elolvas – véli Zentai Péter László.