Tom Clancy utolsó könyvében megjósolta a krími válságot

A nyugati világ aggódik, mert Oroszország beavatkozik Ukrajna belügyeibe. Az orosz katonai beavatkozás lehetősége sötét felhőként lebeg az ország felett, a Krím robbanás előtt áll – erről írt jelentésében a CIA ukrajnai irodájának vezetője, Keith Bixby. A jelenlegi válság e valósághű leírása valójában fikció, Bixby pedig a közelmúltban elhunyt Tom Clancy amerikai író októberben befejezett könyvének egyik szereplője.

2014. március 19., 05:40

Az Egyesült Államokban decemberben Command Authority (Parancsnoki hatalom) címmel megjelent kötet egy orosz beavatkozásról szól a Krím félszigeten, és a politikai krimi 66 évesen meghalt mesterének profetikus örökségének tűnik.

A könyv narancsszínű páncélossal illusztrált borítója mögött Clancy több mint hétszáz oldalon fest sötét képet Valerij Vologyin képzeletbeli orosz elnökről, egy diktatórikus és korrupt rezsim uráról, aki feltartóztathatatlanul kiterjeszti karjait a Krímre.

„Tudja, hogy nehézségekre számíthat, amint Ukrajna a NATO tagjává válik. Hamar cselekednie kell, ahogyan ő látja” – szól Clancy könyvében egy szakértőm számolt be róla az MTI alapján a Ma.hu honlap.

A Kreml igazi és regénybeli ura, Vlagyimir Putyin elnök és Valerij Vologyin közötti hasonlóságok félreismerhetetlenek. Vologyint alacsony, mindössze 172 centi magas, de fitt és energikus férfiként írja le Tom Clancy. A képzeletbeli elnök előszeretettel tekint szexszimbólumként magára. A nyugati világot – élén az amerikai elnökkel – mély aggodalommal tölti el Vologyin és politikája, de egyelőre nem tud mit tenni.

A regényben Clancy olyan pontosan írja le az orosz és a Nyugat-barát ukrán csoportok közötti konfliktusokat, Oroszország mozgatórugóit, valamint a Nyugat kábultságát, mintha az olvasó nem is egy több hónapja lezárt könyvet, hanem az aktuális helyzetről szóló elemzést látna – Clancy meglátásai még akkor is erőteljesek, ha az Ukrajna és Oroszország közötti kapcsolatok már rég kisiklottak, és sok szakértő számára a válság kirobbanása nem volt meglepő. Nem ez az első alkalom, hogy a bestselleríró prófétai képességeiről tett tanúbizonyságot.

„Ki az ördög hozta nyilvánosságra ezeket az információkat?” – kérdezte az amerikai tengerészetért felelős akkori államtitkár Clancytől, miután megjelent a Vadászat a Vörös októberre című regénye, egy politikai krimi, amelyben a szerző részletesen és hitelesen ír egy szovjet atom-tengeralattjáró hajójával együtt az amerikaiakhoz átálló kapitányáról.

„Az információk mindenütt ott vannak, ha alaposan keresik” – mondta az író, hozzátéve, hogy a titok nem titok többé, ha az ember összeköti a megfelelő pontokat. Hét évvel a 2001 szeptemberi terrortámadások előtt Clancy írt egy könyvet, amelyben egy japán terrorista egy Boeinget vezetett a Capitoliumnak, és százak halálát okozta.

A Command Authority című regényében írtak nem valósultak meg maradéktalanul – egyelőre. A könyvben Vologyin Észtországot is be akarja kebelezni, de a NATO megállítja.

Később az elnök elzárja a gázcsapokat, megölet egy – a hagyományos ukrán stílusban befont haja miatt Julija Timosenkóra kísértetiesen emlékeztető, a könyvben azonban oroszpárti – ukrán politikust, hogy így szítson feszültséget Ukrajnában.

A könyvben nem szerepel referendum a Krím sorsáról, az orosz hadsereg egyszerűen bemasírozik a területre, amit a NATO célzott támadásokkal próbál megakadályozni. Megoldással Clancy sem rukkol elő könyvében. Ryan amerikai elnök azonban talál egy lehetőséget, hogy nyomást gyakoroljon Vologyinra – Barack Obama elnök még nem jutott el idáig.

Tom Clancy egyszer azt mondta, ha az általa írtak egyszer valósággá válnak, az hátborzongató lesz. Az író már nem érte meg, hogy a Krímről szóló könyvének ez legyen a sorsa.