Több mint egymilliárd forintot fizettek Rodin alvó etióp hercegnőt ábrázoló szobráért

Jóval becsült ára felett, 3,67 millió euróért (1,096 milliárd forint) kelt el Auguste Rodin Androméda etióp hercegnőről készült fehér márványszobra az Artcurial francia aukciósház kedd esti, párizsi árverésén.

2017. június 1., 09:35

Az 1886–87-ben készült műalkotás érdekessége, hogy 130 évig egy chilei család tulajdonában volt. Az aukciósház szakértői 800 000 és 1,2 millió euró közé becsülték értékét. Heves telefonos licitálás után 3 670 600 eurónál koppant a kalapács. A Szefeusz etióp uralkodó kősziklán alvó meztelen lányát ábrázoló szobrot maga Rodin ajándékozta Carlos Morla Vicuna Párizsban élő chilei diplomatának 1888-ban – mondta Bruno Jabert, az Artcurial impresszionista és modern művészetek részlegének igazgatója.

Az alvó etióp hercegnő témájáról Rodin öt szobrot készített, közülük három a párizsi és a philadelphiai Rodin Múzeum, valamint a Buenos Aires-i Szépművészeti Múzeum gyűjteményében van. A negyedik 2006-ban kelt el egy New York-i árverésen hárommillió dollárért. A párizsi árverésen elkelt alkotás a hercegnő alakjának finom kidolgozása és a kőszikla szinte érintetlen zordsága miatt különösen figyelemre méltó.

Bár a leütési ár kiemelkedő, távol van az éppen száz éve elhunyt francia szobrászművész árverési csúcsától: egy éve a Sotheby’s New York-i árverésén 20,41 millió (5,6 milliárd forint) dollárt fizettek az Örök tavasz című márványszobráért. (MTI)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

2024. szeptember 18., 07:00

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!