Tisztelt Főszerkesztő Úr!

2014. február 3., 09:46

A 168 Óra 2014. január 30-án megjelent számában olvastam S. Zs. tollából a Titkos intézet című írást. Személyes érintettségem okán csupán egyetlen bekezdésére kívánom a véleményemet szíves tudomására hozni. Ez a Lenin Intézetre vonatkozó rész, amely több hamis állítást tartalmaz.
1) A Lenin Intézet nem történeti kutatóintézet, hanem felsőoktatási intézmény volt.
2) Feladata értelemszerűen nem az ideológiai megalapozás volt, hanem: „magas színvonalú marxista–leninista képzettséggel rendelkező és az orosz nyelvet jól ismerő egyetemi előadók, ideológiai területen dolgozó funkcionáriusok, valamint orosz nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárok és fordítók képzése”.
3) A Lenin Intézet nem tartozott az ELTE Bölcsészkarához. 1951-ben az előd, az Orosz Intézet lett önálló kar az ELTE-n. 1952-ben nevezték el Lenin Intézetnek, 1954-tol vált ki az ELTE-ből, és közvetlenül az Oktatási Minisztérium irányítása alatt működő intézménnyé vált, Kassai Géza igazgatóval az élen.
Ennyit a tényekről. Mindezt 2012-ben az Aposztróf Kiadónál megjelent „Sej, szellők, fényes szellők...” című könyvemben megírtam. S. Zs. figyelmébe különösen a 123–128. oldalig terjedő részét ajánlom. Jómagam 1952–1956 között az intézet orosz nyelv és irodalom szakos hallgatója voltam, de történetét levéltári kutatások alapján írtam meg.

Üdvözlettel:
Nagyné Goller Ágota
irodalomtörténész,
ny. foiskolai tanár