The Tube

Aki Londonban metróra száll, nemcsak közlekedik, hanem – ha akar – egyúttal kulturálódhat és megismerheti a történelmet is. Vajon tudják-e, honnan ered a Piccadilly Circus neve? Mi fűződik a Bethnal Green nevű állomáshoz? Mitől híres a Charing Cross? És hol lakott Sherlock Holmes? Szálljunk fel a The Tube-ra, és minden kiderül!

2011. június 7., 09:06

Szerző:

Európa legrégibb, 1863-ban nyílt földalatti hálózata a londoni metró, közismert nevén a „The Tube”. A maga 402 km hosszúságával, 11 vonalával és 270 állomásával a világ második legnagyobb metróhálózata, naponta mintegy 3 millió utast szállít részben a felszín fölött, részben a föld alatt egész Nagy-London területén.

Minden turista első úti célja a XVII. század óta létező Piccadilly Circus, mert ismeri a híres neonjait, de mit jelent a neve? A „circus” latinul kört jelent, vagyis egy nagy térről van szó, bár a kör alakját 1886-ban elveszítette a Shaftesbury sugárút kialakításakor. Ebbe a térbe fut bele a Piccadilly sugárút, amelynek egyik épületéről, a Piccadilly Hallról kapta a nevét maga az utca. Itt élt 1626-ban a híres szabó, Robert Baker, aki úgy nevezett piccadilleket készített. A piccadill a spanyol picadillo, átszúrni szóból ered, s nem jelent mást, mint áttört csipkés, magas, spanyol gallért, amit megtekinthetünk például az I. Erzsébet királynőt ábrázoló festményeken. Elgondolkodtató, hogy a Piccadilly utcanév 1626 óta nem változott...

Szomorú emlékek fűződnek a Bethnal Green állomáshoz. A II. világháborúban a londoni Blitz, a német bombázások idején számtalan metróállomást használtak óvóhelyként. Az emberek a peronon és a folyosókon töltötték az éjszakát a légiriadó alatt. A Bethnal Green az egyik legmélyebben fekvő állomás, ahol elfért 5 000 emeletes ágy és mintegy 7000 embernek nyújtott menedéket a német támadások alatt.

Ki ne ismerné Sherlock Holmes-t, a híres nyomozót, jellegzetes sapkájában, pipával a kezében? Ha szeretnénk őt is látni, szálljunk ki egy percre a Baker Street-i állomáson és nézzük meg az őt idéző csempéket a falon. Ha felmegyünk a felszínre és elsétálunk a Baker Street 221B-ig, akkor azt az épületet is látni fogjuk, ahol sohasem lakott Sir Arthur Conan Doyle kitalált regényfigurája, és akinek még múzeuma is van a házban.

Sokaknak ismerősnek csenghet a Charing Cross állomás is. Helene Hanff, amerikai írónő, 84 Charing Cross Road c. könyve egy húsz éven át tartó levelezésről szól közte és az említett cím alatt található antikvárium vezetője, Frank Doel között. A káprázatos és lebilincselő stílusban író levelező partnerek kiváló történelmi hátteret adnak, miközben megismerjük az egyre mélyülő barátságukat. A könyvből TV-játék és film is készült Anne Bancroft és Anthony Hopkins főszereplésével.

Tehát mindenképpen érdemes Londonban metróra szállni. Vegyünk egy elektronikus jegyet, ún. Oyster cardot (5 font), amivel csak annyit fizetünk, amennyit utazunk, és induljunk le a londoni The Tube világába.

Jó utazást és jó művelődést!

További cikkeket olvashat Nagy-Britanniáról az

angolosan.huweboldalon.

Ha nyár, akkor vakáció! Az év legmelegebb évszakában mindannyian utazni vágyunk, legyen szó kisebb kiruccanásokról, hosszabb, távolabbi országokba megváltott nyaralásról, a már jól ismert helyekről vagy akár egzotikus tájakról. Döntsünk bárhogy és induljunk bármerre, az ELLE nyári lapszáma a legjobb útitárs lesz!