Sztankay István-emlékkiállítás

Sztankay István, a Nemzet Színésze február 14-én lett volna 79 éves. A színészóriás 2014 szeptemberében hunyt el. Gyermekei – Sztankay Orsolya színművész és Sztankay Ádám, a 168 Óra munkatársa – fotótárlattal is emléket állítanak édesapjuknak. Eleinte csak maguknak akartak fényképeket kérni papájukról különböző színházaktól. Ugyanis Sztankay István nem gyűjtött szerepfotókat.

2015. február 24., 15:33

– Fölhívtam a József Attila Színházat is, kiderült, tőlük az összes fotó az Országos Széchényi Könyvtárba került – említi Sztankay Orsolya. – Aztán bementem az Országos Színháztörténeti Intézetbe (OSZI), ott találtam rá fantasztikus felvételekre. Ahogyan néztem a képeket, egyre inkább azt éreztem: ezt nem csupán a családnak, hanem a közönségnek is látnia kell. A kiállítás megrendezésében az OSZI-tól rengeteg segítséget kaptunk.

Orsolya kedvenc fotóján édesapja és édesanyja, Kun Magdolna színésznő látható 1962-ben, a Miskolci Nemzeti Színház Hamletnek nincs igaza előadásában.

– Abban játszottak először együtt. Ott ismerkedtek meg. S rögtön szerelem lett a találkozásból – mondta el a 168 Órának Sztankay Orsolya.

A kiállítás Sztankay István színházi szerepeiből a Bajor Gizi Színészmúzeumban 2015. február 21-től március 29-ig tekinthető meg, majd a tárlat átkerül a XIII. kerületi városházára. A Kossuth-díjas művész ugyanis a kerület díszpolgára is volt.