Sok minden összedől most Oroszországban

Vlagyimir Szorokint kérdezte háborúról és könyveiről M. Nagy Miklós, a Helikon Kiadó szerkesztője péntek este a PesText Fesztiválon. 

2022. szeptember 26., 11:37

Szerző:

Vlagyimir Szorokin világhírű orosz író volt a budapesti PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál vendége. Oroszország jelenlegi helyzetéről és a február óta zajló háborúról is beszélt a Népszavának. Az író szerint Oroszország „egy régi autóra emlékeztet, mely fék nélkül zuhan egy hegyről a mélybe. A volánnál Vlagyimir Putyin ül, aki a fék helyett a gázt tapossa.”

Oroszország összeomlik

Vlagyimir Georgijevics Szorokin orosz író, drámaíró, a kortárs posztmodern irodalom nemzetközileg elismert alkotója. Magyarul tíz regénye és három elbeszéléskötete jelent meg.

Szorokin úgy véli, még idén véget érhet a háború. 

„ ... sok minden összedől most Oroszországban, és nemcsak az állam szintjén, de az emberek tudatában is.”

A háborúnak hatalmas következményei lesznek az író szerint, és nemcsak Ukrajnát és Oroszországot fogja érinteni, hanem egész Európát. A komfortos évtizedek véget értek, ám Európa megértette, hogy a demokráciát meg kell tudni védeni, és ebben a folyamatban „jobbra” mozdul el. „Hogy Oroszországgal mi lesz, az nagy kérdés, egy többismeretlenes egyenlet. Valószínűleg szét fog hullani, ahogy az már a Kaukázusban is látszódik, mely a saját törvényei szerint él. Putyin pedig mindent lerombol, bármihez is nyúl, az tönkremegy. Minden fordítva sül el, mint ahogy azt szeretné. Ukrajnát akarja tönkre tenni, de ezzel a háborúval létrehozza az ukrán államot és nemzetet.

Ukrajna pedig rendkívül népszerű lett a világon az utóbbi időben, így amikor győzelmével véget ér a háború, akkor az Európa egyik erős országa lesz.”

 

A PestText esten szóba kerültek Szorokin a botrányt kavart művei is, Az opricsnyik egy napja megjelenése után Putyin fiatal követői egy, a moszkvai Bolsoj Színház előtt felállított, nagy méretű, papírmaséból készült toalettbe dobálták a könyvet, miközben Csajkovszkij-tól A hattyúk tava szólt. Szorokin az eset kapcsán elmondta, hogy az esetből bírósági ügy is lett, de azok még puha idők voltak, hisz ekkoriban a Bolsojban még játszották a Rosenthal gyermekei című operáját. Az író szerint Putyin fokozatosan rombolt le mindent, kezdve a szabad televízióval, a bíróságokkal és a nyomtatott sajtótermékekkel. – Ez a rombolás nagyon messzire ment, hisz most már ukrán városok dőlnek romba – mondta, kiemelve, a háború a napokban Oroszországba is megérkezett, a mobilizáció miatt kihat a fiatalok életére is.

(Kiemelt fotónk: Vlagyimir Szorokin orosz író. JOEL SAGET / AFP)

 

Az 55. évfolyamában járó Színház folyóirat nem jelenik meg többet nyomtatott formában. A decemberi lapszámmal a nyomtatott kiadás – a szerkesztőség kezdeményezésére és a Színház Alapítvány kuratóriumának jóváhagyásával – megszűnik.

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta – közölte az Agrárminisztérium pénteken.

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint Nagy István tárcavezető.