Sok minden összedől most Oroszországban

Vlagyimir Szorokint kérdezte háborúról és könyveiről M. Nagy Miklós, a Helikon Kiadó szerkesztője péntek este a PesText Fesztiválon. 

2022. szeptember 26., 11:37

Szerző:

Vlagyimir Szorokin világhírű orosz író volt a budapesti PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál vendége. Oroszország jelenlegi helyzetéről és a február óta zajló háborúról is beszélt a Népszavának. Az író szerint Oroszország „egy régi autóra emlékeztet, mely fék nélkül zuhan egy hegyről a mélybe. A volánnál Vlagyimir Putyin ül, aki a fék helyett a gázt tapossa.”

Oroszország összeomlik

Vlagyimir Georgijevics Szorokin orosz író, drámaíró, a kortárs posztmodern irodalom nemzetközileg elismert alkotója. Magyarul tíz regénye és három elbeszéléskötete jelent meg.

Szorokin úgy véli, még idén véget érhet a háború. 

„ ... sok minden összedől most Oroszországban, és nemcsak az állam szintjén, de az emberek tudatában is.”

A háborúnak hatalmas következményei lesznek az író szerint, és nemcsak Ukrajnát és Oroszországot fogja érinteni, hanem egész Európát. A komfortos évtizedek véget értek, ám Európa megértette, hogy a demokráciát meg kell tudni védeni, és ebben a folyamatban „jobbra” mozdul el. „Hogy Oroszországgal mi lesz, az nagy kérdés, egy többismeretlenes egyenlet. Valószínűleg szét fog hullani, ahogy az már a Kaukázusban is látszódik, mely a saját törvényei szerint él. Putyin pedig mindent lerombol, bármihez is nyúl, az tönkremegy. Minden fordítva sül el, mint ahogy azt szeretné. Ukrajnát akarja tönkre tenni, de ezzel a háborúval létrehozza az ukrán államot és nemzetet.

Ukrajna pedig rendkívül népszerű lett a világon az utóbbi időben, így amikor győzelmével véget ér a háború, akkor az Európa egyik erős országa lesz.”

 

A PestText esten szóba kerültek Szorokin a botrányt kavart művei is, Az opricsnyik egy napja megjelenése után Putyin fiatal követői egy, a moszkvai Bolsoj Színház előtt felállított, nagy méretű, papírmaséból készült toalettbe dobálták a könyvet, miközben Csajkovszkij-tól A hattyúk tava szólt. Szorokin az eset kapcsán elmondta, hogy az esetből bírósági ügy is lett, de azok még puha idők voltak, hisz ekkoriban a Bolsojban még játszották a Rosenthal gyermekei című operáját. Az író szerint Putyin fokozatosan rombolt le mindent, kezdve a szabad televízióval, a bíróságokkal és a nyomtatott sajtótermékekkel. – Ez a rombolás nagyon messzire ment, hisz most már ukrán városok dőlnek romba – mondta, kiemelve, a háború a napokban Oroszországba is megérkezett, a mobilizáció miatt kihat a fiatalok életére is.

(Kiemelt fotónk: Vlagyimir Szorokin orosz író. JOEL SAGET / AFP)

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.