Szoknyában

Esettanulmányok kegyes és kegyetlen nőkről, sztárokról, arisztokratákról és megesett cselédlányokról, írónőkről, akik úri férjet tudtak a hátuk mögött, színésznőkről, akik gondosan kiíratták a színlapra a férjezett nevüket is, hátha így rövidebb árnyék jár a nyomukban.

2016. május 31., 11:26

A nagyvárosiasodó Budapesten új tempót, más nyelvet, új etikettet kellett tanulnia mindenkinek. Az úrinő kézimunkázott, levelezett, esetleg festegetett, írogatott (a dilettantizmus bájával), de legfőképp házasságra törekedett. (Tiszta udvar, rendes ház.) Gyerekeit odaadóan nevelte, olvasmányaiból piros ceruzával irtotta a nem nekik való kifejezéseket (nászágy, fattyú stb.), ezeket elolvasniuk sem volt szabad az ivadékoknak.

Az úri középosztálybeli asszony takarékos volt, puritán asztallal. (Hogy mit viselünk, az látszik, hogy mit ettünk, az nem – emelték életbölcsességgé a „fenn az ernyő, nincsen kas” máig fertőző képmutatását.) Akadt példa, persze, a vastag konyhára is, amikor a főzelékek közé sorolták a töltött káposztát... De a recepteket sokszor nőimitátorok írták, férfiak, haspókok.

Ezzel együtt a világ haladt. A lányok is járhattak iskolába, egyetemre, bár úgy vélték: a „fanosodó” lányok butábbak a fiúknál. Ám belépnek az első diplomások, az első orvosnőink. (Igaz, a kortársak szerint ők „el is búcsúztak a szeméremtől”.)

A „művelt háziasszonyok” ideálgubójából néhány évtized alatt modern feminista lepkék keltek ki, s okoztak nem csillapuló feltűnést. Megjelent a színésznő mint látványosság, közkeletűvé vált a gúnyos jelző, a „kékharisnya”, és láthatták az első szoknyás magyar polihisztort, a nagyszerű Dienes Valériát.

Az esetleírások érdekesek, de a források szűkössége miatt néhol epizodikusnak és anekdotikusnak érezzük a körképet.

(Szécsi Noémi, Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete, 1860–1914. Európa Kiadó.)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

2024. szeptember 18., 07:00

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!