Száztíz éves orosz nők a színpadon

Érdekes gondolatkísérletre készül a Ferencvárosi Pinceszínház. Arra keresik a választ, hogy mi történik a három nővérrel, miután Csehov darabja véget ér. Eljutnak valaha Moszkvába? És mi lesz Natasával?

2023. szeptember 27., 14:35

Szerző:

Olga, Mása, Irina és Natasa a ’20-as évek káoszában.
Olga, Mása, Irina és Natasa a ’60-as évek összezártságában.
Olga, Mása, Irina és Natasa a kétezres évek elejének kifordult világában.
Életművésznők a teljes 20. században.

A nővérek próbálnak túlélni, küzdeni, alkalmazkodni a folyton változó körülményekhez, miközben a férfiaknak, akik a háttérben állnak, a színpadon csak a hiányát látjuk. A nővérek igazán csak egymásra számíthatnak. És ez alól Natasa sem kivétel. Végül pedig kiderül, hogy milyenek Csehov figurái 110 éves korukban.

Selmeczi Bea újrateremtette a három és fél nővér életét Csehov, Petrusevszkaja, Ulickaja és Szvetlana Alekszijevics alapján. A gondolatkísérletet Telihay Péter viszi színre, akinek a nevéhez már számtalan Csehov-rendezés fűződik, a színpadon pedig Járó Zsuzsát, Herczeg Adriennt, Varga Lilit és Tarr Juditot láthatják a színházkedvelők.

A darab bemutatója október 7-én, a második előadás október 8-án, a harmadik pedig november 6-án kerül színpadra.

(Képünkön a darab plakáttervének egy részlete látható. Fotó: Szabó Réka)

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.