Rambo és Nagy László találkozásával kezdődik ma a Margó Irodalmi Fesztivál

Rambo Nagy Lászlóval, az irodalom a zenével és a tánccal, az olvasó pedig olyan kortárs írókkal, költőkkel találkozhat Budapesten a ma kezdődő, ötnapos Margó Irodalmi Fesztiválon, mint Esterházy Péter, Háy János, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina vagy Závada Pál.

2014. június 11., 08:52

A Margó nyitásaként ma délután a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett Boldizsár Péter munkáival ismerkedhet meg a közönség a kortárs irodalmi fesztivál központjául szolgáló Petőfi Irodalmi Múzeumban, az eseményen az internetes sikertörténetet irodalmi perspektívába helyezik a szervezők. Az alkotó interneten nemrég megjelent videóiban híres filmekben szavalnak a szereplők magyar verseket, így például Nagy László Ki viszi át a Szerelmet című művét a John Rambo című filmből vett részletben a címszereplő adja elő.

A kortárs szerzők azonban maguk olvasnak majd fel műveikből, így a fesztivál alatt az érdeklődők olyan alkotókkal futhatnak össze az ingyenes rendezvény számos helyszínén, mint Kukorelly Endre, Takács Zsuzsa, Finy Petra, Térey János vagy Závada Pál. Rakovszky Zsuzsa a Margón mutatja be Szilánkok című, Magyarország XX. századi történelmét összefoglaló új regényét, és Hankiss Elemér A befejezetlen ember című művét is itt ismerheti meg az olvasó.

A fesztivál első napján az irodalom nemcsak a filmmel, de a zenével és a tánccal is találkozik: este Grecsó Krisztián Megyek utánad című regényét előbb Dés László szaxofonja és Dés András különleges ütőhangszerei mesélik tovább, majd az író balettművész öccse, Grecsó Zoltán mozdulataiban éled föl.

A művészetek később is sokszor társulnak majd: csütörtökön Háy János és Beck Zoltán (30Y) a szépirodalom és a popkultúra határbontására készül, szombaton Kollár-Klemencz László Erdős Virág verseit megénekelve ad koncertet – ami a szerzőpáros Legesleg című lemezének a bemutatója is lesz –, vasárnap pedig Lackfi János verseit Lovasi András interpretálásában ismerheti meg a közönség.

A Margó fesztivál csúcspontja idén is a szombati Irodalom Éjszakája, amikor 21 kortárs szerző – mások mellett Esterházy Péter, az idei Aegon-díjas Kun Árpád, Tóth Krisztina, Bereményi Géza és Bartók Imre – tart felolvasást például elhagyatott üzlethelyiségben, történelmi emlékhelyen, régi üzletházban vagy divattervező-műhelyben.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.