Pungor András: Por

Novella.

2019. november 22., 16:00

Szerző:

Az üzletekbe beszitált a por. Az Andrássyn rátelepedett a fákra, már nem is lombok vagy rozsdalevelek, hanem szürke felhők ültek az ágakon. A cipőtalpak szürke nyomokat hagytak a járdákon, nem volt többé színes szoknya, nadrág vagy kabát az utcán, megvakultak az ablaküvegek. A port kavaró konvoj már messze járt, a sziréna hangját elvitte a délután.

– Hova mennek? – intett a férfi a fekete autók után. Kabátját porolta.

– A Várba talán – mondta a nő bizonytalanul. Köhögött. – Oda szoktak – tette hozzá, amikor levegőhöz jutott.

– Mondták a tévében, hogy nem jó ember.

– Mondanak mindenfélét – legyintett a nő.

– Soha nem volt itt ennyi por – mondta a férfi.

– Soha – bólogatott a nő.

– Szégyen.

– Az.

Felsírt egy gyerek, a felnőttek káromkodtak, sípolt a város tüdeje. A Kossuth téren az országzászló megkeményedett a portól. Olyan volt már, mint egy kő, élettelenül lógott a város felett. Mutatták a tévében is, láthatta egész Magyarország.

Fotó: Merész Márton

Estefelé néhány fiatal jelent meg a téren. Fiúk, lányok vegyesen. Nevetgéltek, határozott léptekkel indultak a zászló felé. Az egyik macskaügyességgel mászott fel az oszlopra, a katonák izgatottan kiabáltak neki, de ő ügyet sem vetett rájuk.

– Csak hazavisszük és kimossuk – mosolygott az egyik lány a katonákra. Hosszú hajú volt, szép arcú, gimnazistaforma. Nézte, ahogy társa felér a zászlóig, lecsatolja, és már csúszik is lefelé.

– Valakinek meg kell tennie – mondta egy fiú, és az oszlophoz szaladt, hogy elkapja a barátját.

A katonák tanácstalanul néztek egymásra, aztán elfordultak. Visszaballagtak a Parlamenthez.

– Kérsz cigit? – kérdezte az egyik.

– Tüzed is van? – bólintott a másik.

A fiatalok táskába tették a zászlót, ketten vitték, annyira nehéz volt, és elindultak vele haza.

Mögöttük feltámadt a szél. Lassan sepregetni kezdte az utcákat.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.