Piketty üzenete

A Kossuth Kiadó múlt héten konferencia keretében mutatta be az utóbbi idők legnagyobb visszhangot kiváltó közgazdasági könyve, Thomas Piketty A tőke a 21. században című munkájának magyar kiadását.

2015. május 3., 07:45

Piketty világszenzációnak tartott hétszáz oldalas művének alapvetése: a kapitalista rendszer természetes következménye az egyenlőtlenség. A könyv megjelenése és a szerző tételei kapcsán a Kossuth Kiadó konferenciáján előadást tartott Andor László egykori EU-biztos, Bokros Lajos és Csaba László közgazdászok, Ferge Zsuzsa és Tóth István György szociológusok, utóbbi a Tárki Zrt. vezérigazgatója. Majd Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, Surányi György, az MNB volt elnöke és Szelényi Iván szociológusprofesszor beszélgettek a társadalmi egyenlőtlenségek magyarországi vonatkozásairól. A disputát a könyv szaklektora, Felcsuti Péter vezette.

Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó vezérigazgatója szerint Thomas Piketty könyve válasz a neoliberális és neokonzervatív gazdasági iskolákra. Ezért is tartotta fontosnak, hogy ennek a korszakos kötetnek megszerezze a kiadási jogait, bár számukra ez volt az elmúlt évek legdrágább projektje.

– Sokat elárul arról, milyen nagy jelentőségű műről van szó, hogy még Bokros Lajos is tiszteletre méltónak tartja a szerző teljesítményét, noha a volt pénzügyminiszter előadásában azt is kifejtette, miért nem ért egyet Pikettyvel. A konzervatív Csaba László szerint is figyelemre érdemes Piketty – mondta a 168 Órának Kocsis András Sándor. Hozzátette: szeretné, ha a kötet itthon is társadalmi vitát indítana el, és reméli, talán a döntéshozók is elgondolkodnak az üzenetén.

A konferencia előadásai hamarosan megtekinthetők lesznek a YouTube portálon is.