Parti Nagy Lajos: Én ettől a rezsimtől igyekszem nem elfogadni semmit

Hamarosan megjelenő születésnapi kötetének alkalmából adott interjút az RTL-nak Parti Nagy Lajos, aki mesélt a versek áráról, a regnáló rezsimhez való viszonyáról, a közéleti költészetről és szóba jött Kemény István is. 

2023. október 3., 12:50

Szerző:

Parti Nagy Lajossal készült egy hosszabb interjú, amiben arról beszél, hogy az irodalom jóval kevesebb támogatást kapott a rendszerváltás után, gyakorlatilag az irodalmat mint művészetet kitették a piacra. Az író azt mondja, hogy a helyzet keserves és mára lepusztult ez az értelmiségi szakma. Parti Nagy Lajos szerint a regnáló rendszert maszatos, és egy művész számára „nincsenek jó döntések”.

„Az egész közeg olyan, hogy akarva-akaratlanul bele akar vonni ezekbe a maszatos döntésekbe. Rád akarja húzni a maszatot minden körülmények között, a saját maszatját, mindenkit bele akar ebbe mártogatni. Ki megpróbál ebből teljesen kilépni, ki pedig megvonja a vállát, hogy egyszer élünk. Az üzleti élet nagyságrendjeihez képest ezek aprópénzek, de azt látni kell, hogy ez az értelmiségi réteg finoman szólva aprópénzből él” – mondja Parti Nagy Lajos.

Véleménye szerint minden olyan juttatásra szükség van, ami valamelyest biztosítani tud egy értelmiségi létformát a művészrétegnek. Az író arról beszél, hogy a verseket nem lehet beárazni, gyakorlatilag piacképetelen egy vers. Nem a minősége miatt, hanem mert egy rettenetesen kicsi és magára hagyott piacról van szó. A teljes interjú itt olvasható. 

(Kiemelt képünkön: Parti Nagy Lajos. Fotó: Wikipédia)

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.