Őszi szonáta színpadon

2016. február 21., 11:44

Feljegyezte a filmtörténet: az Őszi szonáta forgatása idején Ingmar Bergman rendező és Ingrid Bergman komoly csatát vívtak, hogy a színésznő el tudja fogadni az általa megformált, önzőnek, szörnyetegnek tetsző anya indítékait, belső igazságát.

Ingrid Bergman akkor már beteg volt. Ez volt az egyetlen közös mozija Ingmar Bergmannal. Klasszikussá komponálták a filmet. Nemcsak ők ketten, de Liv Ullmann is, aki Ingrid Bergman lányát alakította. Ő írta visszaemlékezésében: „Az elején azt hihetnénk, ez a film az anya elítéléséről szól. Lassanként mégis rokonszenvet érzünk iránta. Megértjük, hogy sok dolgot véghez vitt, zongoraművészként óriási sikereket ért el, s húsz éven át egyetlen férfit szeretett. De anyaként megbukott. Ezért a bukásért ítéli el saját lánya. Akinek nincs igaza.”

Vörös Róbert rendező színpadra alkalmazta az Őszi szonátát, Udvaros Dorottya és Radnai Csilla játsszák a két főszerepet. A premier márciusban lesz a Mikroszínpadon, a Tháliához csatolt egykori „Mikroszkópon”. Már zajlanak a próbák. Sikerült megnyerni az előadás jelmeztervezőjének Szakács Györgyit, akit – nem mellesleg – ma már világsztárok hívnak dolgozni külföldi filmekbe.

A 168 Órának Vörös Róbert elmondta:
– Régi a barátságunk Udvaros Dorottyával, és mindig „gondolkodom benne”, milyen szerep lenne neki jó. Az Őszi szonáta évek óta szóba került köztünk, de az ötlet bolyongott, majd elpihent. Aztán említettem ezt Orlai Tibor producernek, aki azonnal azt mondta: vágjunk bele. És tudjuk: Orlainak van érzéke a sikerhez.

2024. október 15., 16:58

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?