Önéletrajzírás friss diplomásoknak – Tippek az első munkahely megszerzéséhez

Az egyetem vagy főiskola elvégzése után egyszerre érezzük a felnőtté válás szabadságát, valamint a felelősséggel járó kétségeket: megfelelünk-e majd az új feladatoknak, képesek leszünk-e megszerezni álmaink állását, alkalmasak vagyunk az áhított pozícióra? Ezekkel a kérdésekkel mindenki szembenéz, a kihívások első lépcsőfoka pedig a megfelelő önéletrajz elkészítése. Utóbbi megléte sokkal fontosabb tényező az álláskeresés során, mint azt kezdő munkavállalóként hinnénk.

2023. október 1., 08:37

Szerző:

Az első lépések

Az elmúlt évtizedekben rengeteget változott a világ: a fiataloknak nem könnyű tanácsot kérni azzal kapcsolatban, hogy mi könnyítheti meg az álláskeresést vagy egy pozíció elnyerését. Hiszen egy jól megírt önéletrajz is teljesen mást jelent, mint húsz-harminc, vagy akár öt évvel ezelőtt. Az viszont biztos, hogy a diploma előtt állók számára ma már szinte elengedhetetlen az egyetemi évek alatt szerzett gyakorlati tapasztalat, de előnyt jelent a különböző képzéseken, workshopokon való részvétel is. Mindezek mellett azonban szükséges egy olyan önéletrajz, amely eléri, hogy átmenjünk a legelső rostán. Nézzük, hogyan készíthetjük ezt el!

Készítsünk tökéletes önéletrajzot!

Az önéletrajzírás sokat változott az utóbbi időszakban: a minél lényegre törőbb, minél inkább eredmény- és kompetenciaközpontú szerkezet került előtérbe. Az önéletrajz kapcsán egyszerre fontos, hogy a leendő munkaadó gyorsan juthasson pontos információkhoz belőle, és az, hogy személyességet és egyediséget sugalljon, amely megjegyezhetővé teszi a jelöltet. A következő lépésekkel ez sikerülhet!

A hangsúly kiválasztása

Az első feladat tisztázni, hogy önéletrajzunk felépítésében mire szeretnénk elsősorban helyezni a hangsúlyt. Ezt természetesen nem csupán saját ízlésünkhöz, hanem a választott munkakörhöz, valamint a célzott cég profiljához, elvárásaihoz kell igazítanunk.

Ehhez kézzelfogható segítséget kaphatunk például a CVapp.hu sablonjai által, amelyek között szűrhetünk is aszerint, hogy a modern igényekre, a szakmaiságra vagy épp a kreativitásra szeretnénk inkább fókuszálni. Ezen belül pedig több alternatívát is kaphatunk arra, hogy a tartalom szempontjából mi kerüljön előtérbe: a kompetenciák, az előző szakmai tapasztalatok vagy éppen a személyes életút. Az eltérő foglalkozásoknál ugyanis más és más válhat fontossá az elbírálók számára.

A vizuális megjelenés

Szintén hatalmas segítséget adhatnak a vizuális megjelenés kiválasztásában az említett sablonok. Az összképről eldönthetjük, hogy mi lehet szimpatikus, valamint mely megjelenés harmonizál adott munkakörrel. Egy kreatív állásra jelentkezve szabadabban élhetünk a formák, az elrendezés lehetőségeivel, míg egy ügyvéd esetében például tanácsosabb a klasszikus betűtípusokat, tördelést választani. A CVapp.hu sablonjai között a különböző szakmákhoz illő példákat is találunk. Ez kapaszkodót jelenthet azzal kapcsolatban, milyen határokon belül érdemes mozogni vizuálisan és szerkezetileg egy-egy szakma terén.

Elengedhetetlen információk

Bármilyen kreatív vagy egyedi megjelenést tervezünk is, vannak szabályok, amelyektől nem térhetünk el.

Elsőként például mindig az elérhetőségeinket kell bemutatnunk – név, telefonszám, személyes e-mail cím –, de a fotót sem hagyhatjuk le az önéletrajzról. A szakmai múltunkat pedig akkor is fel kell tüntetnünk, ha bizonyos munkakörök kapcsán a személyes kompetenciáinkat lényegesebbnek véljük.

A munkáltatónak tudnia kell milyen végzettséggel, tapasztalattal rendelkezünk. Ez adhatja meg, hogy mely kategóriába sorolható adott személy a munkabérek szempontjából vagy éppen hogy szükséges-e számára bármilyen új képzést biztosítani. Emellett a korábbi képzéseink, oktatási múltunk még rengeteg információt hordoz magában.

Helyesírás, rendezettség

A pontos fogalmazás mellett a jó helyesírás is elengedhetetlen. Nézzünk utána alaposan minden intézménynévnek, szakmai megnevezésnek, amelyet használunk. Emellett fontos tudatosítani: ha hosszú órákat is töltünk az önéletrajzunk megírásával, az elbírálóknak 2-3 percük lesz ezzel foglalkozni, tehát az átláthatóság elengedhetetlen. A kreatív ötleteket így mindenképp úgy alkalmazzuk a vizualitás terén is, hogy az ne menjen a rendezettség rovására. A formázás, amennyiben nincs kellő tapasztalatunk, időigényesnek tűnhet, azonban például a CVapp.hu felületén is lehetőségünk nyílik arra, hogy kész formátumokat kapjunk, és ne magunk bajlódjunk a rendszerezéssel.

Példák az életből

Az önéletrajz legfőbb erénye ma, ha az eredményekre, a teljesítményre, az úgynevezett karriertörténetre fókuszál. Frissdiplomásként talán úgy érezhetjük, nem könnyű erre helyezni a hangsúlyt, azonban fontos, hogy az egyetemi és gyakornoki tapasztalatok mellett említsünk meg minden klubot, közösséget, amelynek tagjai voltunk. Soroljuk fel az esetleges versenyeket, projekteket, amelyekben tevékenykedtünk, együttműködtünk másokkal vagy épp embereket irányítottunk, csoportokat fogtunk össze, rendezvényeket, programokat hoztunk létre. Ezek mind olyan kompetenciákról árulkodnak, amelyek megkülönböztethetnek minket a hasonló iskolát végzett frissdiplomás társainktól.

Készüljünk a jövőre!

A jó önéletrajz nem csak abban segít, hogy felhívja a figyelmet ránk. Abban is támaszt nyújt, hogy saját magunk számára összefoglaljuk, melyek a tanulmányaink, szakmai múltunk legfőbb pontjai, honnan indultunk és hová tartunk, milyen motivációk és célok mozgatnak bennünket.

Az eddigi teljesítményünk mellett ugyanis a jövőbeli terveink ugyanolyan fontosak és számottevőek mind az álláskeresés, mind az önéletrajzírás szempontjából.

08:00

Ha nyár, akkor vakáció! Az év legmelegebb évszakában mindannyian utazni vágyunk, legyen szó kisebb kiruccanásokról, hosszabb, távolabbi országokba megváltott nyaralásról, a már jól ismert helyekről vagy akár egzotikus tájakról. Döntsünk bárhogy és induljunk bármerre, az ELLE nyári lapszáma a legjobb útitárs lesz!

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.