Öt éven keresztül rabolták a spanyol állami vagyont, és közben a kapitalizmus árnyoldalát is megmutatták

Véget ért A nagy pénzrablás, a Netflix valaha volt legjobb bankrablós sorozata.

2021. december 8., 16:15

Szerző:

Ötödik évadával véget ért a Netflix történetének egyik legsikeresebb sorozata, A nagy pénzrablás. A felfoghatatlan méretű rajongói tábor kialakulásához azonban rögös út vezetett. A spanyol sorozat eredetileg nem a streaming-szolgáltató kínálatában kapott helyett, hanem a spanyol Antena 3 csatornán, ahol mintegy 4,5 millióan tekintették meg az első részt. A nagy érdeklődéshez persze kellett az is, hogy a fővárosi foci rangadó, a Real Madrid – Atlético Madrid mérkőzés után kerüljön adásba. A második évad végére azonban durván bezuhant a nézettség, 2017 végén pedig be is jelentették, hogy nem folytatják a sorozatot.


Fotó: Netflix

Ekkor lépett közbe a Netflix, amelynek vezetői maguk is meglepődtek, hogy miután felvették a kínálatukba a Spanyolországon kívül relatíve ismeretlen sorozatot, alig fél év alatt a legnézettebb idegen nyelvű tartalmukká vált. Így hát gyorsan be is jelentették, hogy saját kezűleg készítik el a sorozat folytatását. Az ezt követően három évadon át futó sorozat végül 41 epizódot élt meg, de a rajongóknak nem kell izgulni: számolva ugyanis a sikerrel, a Netflix már be is jelentette, hogy Berlin karaktere önálló sorozatot kap, és nem lennék meglepve, ha a későbbiekben további spin-off történetek is előkerülnének ötletként. A streaming-oldal gyorsan közismertté tette a sorozatot: a színészek és a stáb ázsiója is megnőtt, és már szinte nem tudtak felvenni úgy egy részt, hogy a helyszínen ne várja őket több száz lelkes rajongó.

Joggal mondhatni tehát, hogy néhány év alatt világméretűvé nőtte ki magát a Professzor és csapata körüli kultusz.

Ehhez persze kellett a kitűnő írói stáb, akik formabontó módon láttak neki a folytatásnak. Jól kalkulálva a streamingek által adott lehetőségekkel – vagyis, hogy a nézők akár több órán át megállás nélkül is képesek „darálni a részeket” –, minden epizód végét valami hatalmas csavarral zárták. Az írási folyamat pedig a forgatásokkal egy időben zajlott, így mondhatni impulzusszerűen alakult Álex Pina rendezése.

A történet szerint a rablócsaládból származó Professzor (Álvaro Morte) és a városokat álnévként használó bűnözői szupercsapata egy addig elképzelhetetlennek tűnő rablást hajtanak végre. Elsőként a spanyol pénzverdét veszik célba, ahol több milliárd eurónyi vagyont szipkáznak ki néhány nap alatt, miközben a túszok, a rendőrség és az alapvetően nem teljesen elvetemült (értsd: nem a gyilkolás a céljuk) rablók drámáját és belső őrlődéseit is végigkövethetjük. 

Ez pedig rendkívül fontos tényező, mivel a sorozat leginkább abban tündököl, hogyan lehet a nézővel is átéreztetni azt a dilemmát, amin az úgynevezett „főhősök” végigmennek. Az emberi tényező, és annak kiszámíthatatlansága nagyon fontos a történet egészét nézve.

Furcsa érzés, de a néző ezer százalék, hogy a spanyol államot megkárosítani vágyó tolvajoknak fog szurkolni a sorozat egésze alatt, ennek pedig több oka is van. Egyrészt megismerjük a rablók emberi oldalát, másrészt pedig elkezdjük tisztelni azt a fajta átgondoltságot, amivel Professzor, Tokió (Úrsula Corberó), Rió (Miguel Herrán), Denver (Jaime Lorente) és a többiek végigcsinálják a túszdrámát. Ez nagyjából a második évad végéig tart, a harmadik szezonban ugyanis a Netflix érezhetően elkezdte egy kicsit más irányba mozgatni a dolgok alakulását. Ekkor ugyanis magasabb fokozatra kapcsol A nagy pénzrablás és a pszichológia sakkjátszma helyett az akció, a robbanások és a szereplők közötti kapcsolat kerül a középpontba.


Fotó: Netflix

Ami még ennél is érdekesebb, hogy a netflixes sorozat a harmadik szezonjában már arról kezdi el oktatni a nézőt, hogy legyen bármennyire elfogadott eszme is nyugaton a kapitalizmus, a rendszer nem alkalmazható mindenkire: sokakat taszít szegénységbe a pénz utáni hajsza. Ez pedig nem egyedülálló gondolata a sorozatnak: a Netflix legújabb idegen nyelvű szenzációja, a Squid Game (Nyerd meg az életed) is ezzel a kérdéssel foglalkozik, csak épp más eszközökkel.

Másik nagy erénye A nagy pénzrablásnak, hogy az esetek többségében rendkívüli módon valóságosnak hat. A második rablásukra visszatérő bűnözők következő és egyben utolsó célpontja a spanyol nemzeti bank lesz, ahol megkísérlik véghez vinni a lehetetlent, és eltulajdonítani a komplett nemzeti aranytartalékot. A korrupcióban fuldokló ország polgárai pedig nem hogy nem félnek a gazdasági összeomlástól, hanem egyenesen keblükre ölelik azt, ugyanis abban bíznak, hogy ettől megtisztulhat a közélet. Az ehhez hasonló jelenség Magyarországon sem ismeretlen, gondoljunk csak a Viszkis rabló példájára, akit a lakosság egy része szinte magyar Robin Hoodként tartott számon. 


Fotó: Netflix

Az utolsó évadra azonban a sorozat kicsit elvesztette a varázsát, azt amitől sokáig igazán kimagasló volt. A záróévad első felében szinte megállás nélkül csak lőttek, robbantottak, és bár több fontos szereplő is kiesik a csapatból, nem tudott akkora hatást gyakorolni a nézőkre, mint a korábbiak. Ennek ellenére érdemes megnézni a lezárást, feszültségből ugyanis ott sincs hiány, és összességében azt lehet mondani, korrektül zárják le a hatalmas hírnévre szert tett sorozatot. Végleg azonban, ahogy korábban írtam, nem kell elbúcsúznunk a pörgő nyelvű spanyol anarchistáktól, azok ősatyja, Berlin ugyanis visszatér még a Netflixre. Bella Ciao!

Az ötödik évad második felének előzetese itt tekinthető meg:

(Kiemelt kép: Netflix)

 

Február 4-én A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös megrendezésében ismét megtartják a koncertszezon egyik legpördősebb, legintenzívebb fesztiválját, a Prokofjev-maratont. Az egynapos fesztiválon lesznek nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is.

Európában is egyedülállóan veszélyeztetett múzeum és kulturális tér lett a budapesti, az államszocialista rendszer művészeti értékkel is bíró szoboralkotásait egybegyűjtő Memento Park, derült ki az intézmény közleményéből.

Az Adult Swim kedd este bejelentette, hogy minden együttműködést megszakított Justin Roilanddal, miután az ügyészség testi sértéssel és személyes szabadság korlátozásával vádolta meg az egyik legnépszerűbb animációs sorozat társalkotóját.