Nem lett Oscar-jelölt A nagy füzet

A jelölteket ma jelentette be az amerikai filmakadémia: nem kerültünk be a legjobb öt közé.

2014. január 16., 15:04

Még december végén derült ki, hogy A nagy füzet rajta van azon a kilenc filmet tartalmazó szűkített listán, amelyek közül kiválasztják az öt Oscar-jelöltet a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A film korábban már megnyerte a Karlovy Vary-i Filmfesztivál fődíját.

A nagy füzet a következő filmekkel volt versenyben a legjobb ötbe kerülésért: az Alabama és Monroe (Felix Van Groeningen) Belgiumból, Epizód egy vasgyűjtő életéből (Danis Tanović) Bosznia-Hercegovinából, A vadászat (Thomas Vinterberg) Dániából, A nagymester (Wong Kar Wai) Hongkongból, a The Missing Picture (Rithy Panh) Kambodzsából, a Zwei Leben (Georg Maas és Judith Kaufmann) Németországból, A nagy szépség (Paolo Sorrentino) Olaszországból és az Omar (Hany Abu-Assad) Palesztinából.

Ez a rendszer viszonylag új, hét éve működik így, korábban csak az öt jelölt filmet nevezték meg, nem volt szűkített lista. A vadászat, A nagy szépség és az Alabama és Monroe biztos befutó volt, a fennmaradó két helyre a palesztin és a kambodzsai film került – írja az Index.

Utoljára 1989-ben jelöltek magyar nagyjátékfilmet Oscarra, Szabó István Hanussen című filmjét. Szintén Szabó István nevéhez fűződik az egyetlen magyar nagyjátékfilmes győzelem, 1982-ben nyert a Mephistóval. Szabót szereti az Oscar, 1986-ban is jelölt volt, akkor a Redl ezredessel, 1981-ben pedig a Bizalommal. Rajta kívül még Rofusz Ferenc tudott Oscart nyerni, 1981-ben A légy című rövidfilmjével. Magyar jelöltért 2007-ben izgulhattunk legutóbb, akkor M. Tóth Géza Maestro című rövidfilmjét jelölték.