Nehéztüzérség Cannes-ban: versenyben Wenders, Moretti, Loach, Kaurismäki, Anderson

Wim Wenders, Nani Moretti, Ken Loach, Aki Kaurismäki, Wes Anderson és Koreeda Hirokazu legújabb filmje is meghívást kapott a 76. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába – jelentette be csütörtökön Thierry Frémaux művészeti igazgató Párizsban.

 

2023. április 13., 17:20

Szerző:

A csaknem kétezer benevezett filmből 19 versenyezhet az Arany Pálmáért, de a válogatás a következő napokban újabb alkotásokkal bővülhet, akár Martin Scorsese új filmjével is. A Killers of the Flower Moon című filmet a producerek egyelőre versenyen kívül tervezik bemutatni a fesztiválon, de Thierry Frémaux azt szeretné, ha indulna a fődíjért.

„A kérést eljuttattuk (a Paramount és az Apple TV felé), az a lényeg, hogy választ kapjunk, még mielőtt a fesztivál elkezdődik” – mondta az igazgató a sajtótájékoztatón.

„A versenybe meghívott alkotások közül hatot nő rendezett, amire még soha nem volt példa” – hangsúlyozta Thierry Frémaux. Köztük van egy elsőfilmes szenegáli alkotó, Ramata-Toulaye Sy (Banel et Adama) és az olasz Alice Rohrwacher (La Chimera), aki formalista meséivel rendszeresen szerepel a versenyben.

Olaszországból egyébként további két nagy visszatérő rendező filmje is versenyez az Arany Pálmáért: a 83 éves Marco Belocchio Rapito címmel filmesítette meg Edgardo Mortara 19. századi zsidó gyermek történetét, akit titokban megkereszteltek és elszakítottak a családjától, hogy keresztényként nőjön fel. A másik olasz alkotó pedig a 2001-ben A fiú szobája című filmjével Arany Pálmát nyert Nanni Moretti (Il Sol dell'avvenire).

Korábbi fődíjas film rendezőjeként versenyez ismét a brit Ken Loach egy Walesben játszódó alkotással (The Old Oak), valamint a török Nuri Bilge Ceylan (Kuru Otlar Ustune) is, és a korábbi díjazottak közül versenyben mutatja be legújabb filmjét a német Wim Wenders (Perfect Days), a finn Aki Kaurismäki (Hulló levelek) és a japán Koreeda Hirokazu (Szörny).

„A versenyben vegyesen lesznek fiatal filmesek, akik ritkán jönnek egyből Cannes-ba, és olyan veteránok, akiknek jól ismerjük a nevét és a munkásságát. A művészetben azonban nincsen szavatossági idő sem a rendezők, sem a műveik számára” – fogalmazott Thierry Frémaux.

Az amerikai versenyfilmek hollywoodi sztárparádét ígérnek: Todd Haynes alkotásának (May December) főszereplőiként Julianne Moore és Natalie Portman vonul fel a vörös szőnyegen, míg Wes Anderson Asteroid City című filmjével többek között Tilda Swinton, Adrien Brody és Margot Robbie oldalán érkezik majd a világpremierre.

A fesztiválon versenyen kívül debütál majd az Indiana Jones és a sors tárcsája című film Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, John Rhys-Davies, Toby Jones, Boyd Holbrook, Ethann Isidore, Mads Mikkelsen és a film rendezője, James Mangold főszereplésével.

A koronavírus-járványt követően idén először térnek vissza a fesztivál más hivatalos programjaiba kínai és iráni alkotások, és a fesztivál történetében először fognak bemutatni egy mongol filmet.

A fesztivált május 16. és 27. között rendezik meg, a nyitófilm a Johnny Depp főszereplésével készült Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi produkció, amelyet versenyen kívül mutatnak be. A zsűri elnöke idén Ruben Östlund kétszeres Arany Pálma-díjas svéd rendező lesz.

(Kiemelt kép: az idei eseményen is vendég Natalie Portman színésznő Hong Won-Chan dél-koreai rendezővel és Nemes László magyar rendezővel érkezik a „Sicario” című film vetítésére a 68. Cannes-i Filmfesztiválra 2015. május 19.-én. Fotó: Bertrand Langlois / AFP)