Megnyerte a fődíjat a Magyarázat mindenre a chicagói filmfesztiválon

Reisz Gábor filmje a legjobb nagyjátékfilm díja mellett még a legjobb forgatókönyv díját is megkapta Chicagóban.

2023. október 21., 08:40

Szerző:

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje nyerte meg Chicagóban a nemzetközi nagyjátékfilmek szekciójában a legjobb filmnek járó, Gold Hugo elnevezésű fődíjat, illetve a legjobb forgatókönyvért járó Silver Hugo díjat is megkapta – közölte péntek éjjel a forgalmazó. A zsűri indoklása szerint a Magyarázat mindenre „zseniálisan meséli el főhőse felnőtté válásának, egyúttal egy ország kulturális változásainak többrétegű történetét. A szellemesen, lebilincselően és intelligensen elbeszélt, gyönyörű történet egy látszólag jelentéktelen eset nyomán bontakozik ki. A kiválóan megírt, megrendezett és eljátszott film nemcsak a felnőtté válás nehézségeivel foglalkozik, hanem behatóan megvizsgálja az emberi természetet is, amikor a döntések meghozatalának ijesztő kihívásával kell szembenéznie.” A film Silver Hugo díjjal jutalmazott forgatókönyvét Reisz Gábor és Schulze Éva írták – írja a Hvg

„Nagyszerű történet, amely mesterien játszik az elvárásokkal – anélkül forgatja fel az alaptörténetét, hogy valaha is elárulná a közönségét. A forgatókönyv bensőséges módon mutatja be, hogyan válik felnőtté egy fiatal fiú, miközben egy ország rendkívül összetett politikai helyzetét is elemzi” – áll az indoklásban. A rendező, Reisz Gábor Chicagóban tartózkodik a fesztivál vendégeként, itt értesült a díjakról is.

A Magyarázat mindenre október 5. óta látható a magyar mozikban, eddig több mint 36 ezer néző váltott rá jegyet. A film minden magyar állami támogatás nélkül készült, és korábban a világ egyik legfontosabb filmfesztiválja, a Velencei Filmfesztivál kategóriadíját is megnyerte. Hogy milyen érzések kavarognak ilyen esetben egy magyar filmes fejében, többek között arról is beszélgettünk Reisz Gábor rendezővel és a szintén állami támogatás nélkül dolgozó Hajdu Szabolccsal a Vasfüggöny podcastben.

(Kiemelt képünkön: Reisz Gábor rendező pózol a legjobb filmnek járó Horizont-díjjal, amelyet a „Magyarázat mindenre” című filmért kapott a 80. Velencei Filmfesztivál fotóestjén a velencei Lidón 2023. szeptember 9-én. Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.