Meghalt Katona Szabó Erzsébet

Életének 72. évében meghalt Katona Szabó Erzsébet textilművész.

2024. február 6., 12:59

Szerző:

Életének 72. évében hétfőn meghalt Katona Szabó Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas textilművész, látványtervező, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – írja az Index. Az elhunytat az Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

„Műveimben az elemek, a témák állandóan vissza-visszatérnek új alakban, újabb és újabb utak nyílnak. Mindig fontosnak éreztem viszont az érzelmekre hatni tudó üzenetet, legyen az falikárpit, öltözékbemutató, vagy éppen bőrkollázs-kompozíció” – vallott művészetéről Katona Szabó Erzsébet.

Katona Szabó Erzsébet textilművész 1976 óta vett részt alkotásaival csoportos és egyéni kiállításokon, és számos díjat kapott

Művészetét 2000-ben Ferenczy Noémi-díjjal jutalmazták. 1996-ban megkapta a 14. Magyar Textilbiennále díját, 2018-ban Prima díjjal, 2021-ben Magyarország Érdemes Művésze címmel tüntették ki.

Katona Szabó Erzsébet 1952. szeptember 5-én született Kolozsváron. Erdélyi származása révén megvallása szerint génjeiben két népcsoport, a kalotaszegiek és a székelyek örökségét hordozta. Gyermekkorának nagy részét Kalotaszegen töltötte. Tanulmányai során egy évig a kolozsvári Balettintézetbe járt, majd a marosvásárhelyi Kultúrpalotában működő művészeti középiskolában érettségizett 1971-ben. Felsőfokú tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola gobelin-szakán végezte 1971 és 1975 között, Bene József irányításával.

1975-ben és 1976-ban a marosvásárhelyi bőr- és kesztyűgyár tervezője volt, ahol szakmai elképzelései ugyan nem valósultak meg kivétel nélkül, de megismerkedett a később művészetében oly nagy szerepet játszó anyaggal: a bőrrel. 1976 és 1981 között a marosvásárhelyi Állami Bábszínház díszlet- és bábtervezőjeként dolgozott, majd 1983-ban települt le Magyarországon. Legutolsó alkotóperiódusában papírkollázsok készítésével is foglalkozott. 2023 novemberében a Műcsarnokban Velúr címmel nyílt önálló kiállítása, valamint szerepelt az MMA Ipar- és Tervezőművészeti Tagozata Staféta című tárlatán is.

A művészi alkotómunka mellett rendkívül fontos volt Katona Szabó Erzsébet művészeti-közéleti, művészetszervezői tevékenysége. Az általa vezetett Gödöllői Iparművészeti Műhely fontos gyűjtőhelyévé vált a város alkotóinak, amely a helyi jelentőségen messze túlmutató tevékenységet fejt ki, s amely nemegyszer országos hatókörű művészeti megmozdulások, kiállítások (Élmény és Eszmény, Horror vacui, Kert) szervezője, illetve élesztője volt. Komoly katalógusokkal kísért tematikus tárlatai, konferenciái, rendezvényei, összejövetelei a jelenkori magyar művészet, művészeti élet fontos alkotóelemei voltak.

(Kiemelt képünk gyász illusztráció. Fotó: Pixabay)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.