Meghalt Joan Didion, a kortárs amerikai irodalom egyik kiválósága

Az írónő 87 éves volt.

2021. december 23., 20:46

Szerző:

Elhunyt Joan Didion író és forgatókönyvíró - jelentette be csütörtökön az alkotó kiadója, a Penguin Random House New Yorkban. A 87 éves írónő a Parkinson-kór komplikációiban hunyt el – tudósít az MTI. 

„Didion az egyik legélesebb nyelvű írója és legokosabb megfigyelője volt az országnak. Regényeit, kommentárjait és memoárját számos díjjal ismerték el, s ma már modern klasszikusokként tartják számon őket”

– fogalmazott közleményében az írónő kiadója.

Didion sztárszerzője volt az amerikai irodalomnak, illetve az egész amerikai kultúrának. Író, újságíró, forgatókönyvíró, esszéista volt. Kíméletlenül és aprólékosan ábrázolta az amerikai politikát és kultúrát, a hippik korszakától az elnökválasztási kampányokig, Patty Hearst elrablásáig. A kaliforniai Sacramentóban született, de évtizedeken keresztül Los Angelesben élt férjével, a 2003-ban elhunyt John Gregory Dunne íróval és forgatókönyvíróval együtt. Hollywood ismert forgatókönyvírói voltak. Ketten írták például az "A hírek szerelmesei" című film forgatókönyvét. A film főszereplője és rendezője Robert Redford volt.

Joan Didiont többször emlegették az irodalmi Nobel-díj várományosaként. Az utóbbi évek egyik legnagyobb könyvsikere személyes gyászához kapcsolódik: 2003-ban, férje váratlan halála után írta meg a magyarul is megjelent, A mágikus gondolatok éve című művét, amelyet amerikai nemzeti könyvdíjjal tüntettek ki. Két esztendővel később a lánya hunyt el, gyászát és fájdalmát újabb könyvben élte meg.

Haláláig New York városában élt. Sokat írt: novellákat, regényeket, cikkeket, kommentárokat. Az első amerikai méltatások – köztük az amerikai közszolgálati rádió - kiemelik nyelvezetét, stílusát, amelyet példaként állítanak az ifjabb nemzedékek elé.

(Kiemelt kép: Joan Didion. Forrás: Facebook)

Február 4-én A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös megrendezésében ismét megtartják a koncertszezon egyik legpördősebb, legintenzívebb fesztiválját, a Prokofjev-maratont. Az egynapos fesztiválon lesznek nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is.

Európában is egyedülállóan veszélyeztetett múzeum és kulturális tér lett a budapesti, az államszocialista rendszer művészeti értékkel is bíró szoboralkotásait egybegyűjtő Memento Park, derült ki az intézmény közleményéből.

Az Adult Swim kedd este bejelentette, hogy minden együttműködést megszakított Justin Roilanddal, miután az ügyészség testi sértéssel és személyes szabadság korlátozásával vádolta meg az egyik legnépszerűbb animációs sorozat társalkotóját. 

2023. január 24., 16:17

Kihirdették a 95. Oscar-gála jelöltjeit. A legjöbb film díjáért többek között a Nyugaton a helyzet változatlant és az Avatar: a víz útját is jelölték.