Meghalt a Budapesti Fesztiválzenekar egyik alapító tagja

59 évesen halt meg a fagottművész.

2022. január 26., 17:56

Szerző:

Életének 59. évében, szerdán elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) alapító tagja – tudatta a zenekar szerdán az MTI-vel.

Patkós Sándor 1963-ban született Mezőtúron, nyolcévesen kezdett zenélni. Először klarinéton tanult, majd 12 évesen tért át a fagottra. A konzervatórium elvégzése után 1981-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol Janota Gábor tanítványaként szerzett diplomát – olvasható a közleményben.

Mint írják, a zenész főiskolás kora óta tagja volt a Budapesti Fúvósegyüttesnek, amellyel Európa szinte minden országában, az Egyesült Államokban és Japánban is fellépett. Hét évig a Magyar Állami Operaház zenekarának a tagja volt, és alapítása óta, 1992-től volt a Budapesti Fesztiválzenekar második fagottosa.

„Szörnyű, felfoghatatlan hírt kaptunk ma: kedves muzsikustársunk, barátunk, a BFZ oszlopos tagja, Patkós Sándor fagottművész ma reggel váratlanul elhunyt. Néhány nap óta rosszul érezte magát, de nem tartotta állapotát olyan súlyosnak, hogy orvoshoz kelljen fordulnia. Álmában érte a halál, reggel nem ébredt fel” 

–  idézi a közlemény Fischer Ivánt, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatóját.

„Sanyival 30 évet dolgoztam együtt. Kimagasló emberi és zenei tulajdonságait mindig csodáltam, rengeteget köszönhetek neki. Váratlan távozása hatalmas űrt hagy maga után, a zenekarunknak és nekem is felfoghatatlan veszteség. Mély megrendüléssel gyászoljuk, és együttérzünk családjával, szeretteivel” 

– tette hozzá Fischer Iván.

A muzsikus utoljára szombaton, a Richard Strauss-maratonon lépett fel a Müpában. Patkós Sándort a Budapesti Fesztiválzenekar saját halottjának tekinti – áll az összegzésben.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

A fegyveres erők volt parancsnoka, Günter Höfler őszinte és komoly vitát sürget az osztrák biztonságpolitikáról. Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával teljesen megváltozott az európai biztonsági helyzet, ami az osztrák fegyveres erők jövőbeni felállításának és az ország biztonságpolitikai irányvonalának elemzését és megvitatását teszi szükségessé.

Egy több mint százéves villamos-motorkocsival is lehet utazni vasárnap, a gyereknapon a fővárosi Széll Kálmán tér és a Hűvösvölgy között – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-t.