Malek Andrea régi szeretőkről dalol

Még a Malek Andrea rajongók is megkapaszkodhatnak, mert kedvencük ilyet még nem csinált. Polgárpukkasztás? Szemérmetlenség? Kortárs költészet? Egy biztos: zenés színházi este, melyben a mi kortársunk, Malek Andrea szól. Ma. Nekünk. Hozzánk. Rólunk. PERJÉS JÁNOS beszélgetése.

2014. szeptember 8., 13:14

„Hol vagytok szerelmeim drága könyvéből kihullott lapok?
Feri, kinek a szerszámára akaszthatnál egy kalapot?
Tamás, ki tíz évig papot játszott, hogy ne tudják: szeret
És csak titokban dughatott.
S a vastagfarkú hova lett?”

Ballada az eltűnt szeretőkről


- Ha a Spirit Színházzal, velem, vagy zenésztársaiddal dolgozol egy-egy esten, biztos, hogy számodra fontos, lényednek új anyagokat hozol. Honnan a vágy ezekre a megnyilatkozásokra?

M.A.: Középkorú nő vagyok, három gyerekkel, voltam egy ország sztárja. Most színésznő vagyok, immár két nyelven, nem szeretnék bebizonyítani semmit. Voltam ünnepelt musicalsztár, irigyelt feleség, zsűritag tehetségkutatóban. Voltam minden, ami látszat. Akkor is foglalkoztattak gondolatok, ügyek...de a kirakatban lenni olyan felelősség, tapasztalat, ami alatt az embernek egy dolga van: nem elhinni, hogy ő azonos azzal a plakáttal, ami a házfalakon függ. Akkor ő egy termék. Ha ezt a lehetőséget meg tudom ragadni, tisztességgel elvégzem az akkori munkám, tehát tehetségeket válogatok a „fülem” és nem a trend szerint, a színpadon megmutatom akár egy olyan asszony életét, mint Evita-, akkor ezzel nincs baj. De beleértem lelkileg, agyilag ebbe az életkorba, és megengedhetem magamnak, hogy ha önszántamból állok ki a színpadra, olyat mutassak, ami nekem fontos, ami belőlem fontos és esetleg iránymutató másoknak. Összefoglalva: a régi sztár felnőtt bennem.

- Ez nem jelentheti azt, hogy sutba dobod eddigi műfajaid.

M.A.: Dehogyis. Egyrészt szeretem mindig, amit csinálok. Én örömből dolgozom. Nyilván az önálló estek nem biztosítanak állandó megélhetést, így összehozom a kellemest a hasznossal. Jól bevált logisztikám, hogy ha jövök, muzsikálok jazz zenészekkel, énekelek a TV-ben, helyet keresek az új műsornak. Majd megyek Ausztriába, ahol inkább a magánéletem a fontos, de ott szívesen énekelek operettet is gálaesteken.

- Soknak tűnik. Most keresed magad vagy éppen kiteljesedtél?

M.A.: Most olvasztom egybe, amit eddig tettem, megéltem, gondolok és érzek a világról. A múltam nélkül nem lennék az, aki vagyok. Isten mindig a tenyerén hordozott szakmailag. Két éve, mikor az első Popper estet csináltuk veled, még kerestem a fórumot, ahol elmesélhetem azt, hogy hol tartok ma. Fontosabb a mondanivaló, a beszélgetés a nézőkkel már, mint a csillogás. De a csillogás nélkül, hangsúlyozom, nem biztos, hogy ennyi emberhez jutna el a mondanivalóm.

- Szeptember 8-án állsz a Budapest Jazz Clubban a nézők elé vadonatúj műsoroddal, mely összefoglalása annak, amit az érzésekről, kapcsolatokról gondolsz. Vadon NŐ – ezt a címet adtad az estnek, ami színház, zene, önvallomás, játék egyben. Mennyiben merész az anyag?

M.A.: Ha merész, akkor csak tőlem az. A mai fülnek egyáltalán nem szokatlan, ha a színpadon kendőzetlenül beszélnek vágyakról, érzésekről, szexusról. Én mindig szemérmes lány voltam, akár egy éve el sem tudtam volna képzelni, hogy a színpadon kimondjam azt, hogy „fasz”. És akkor, egy musicalpályázaton találkoztam Kiss Judit Ágnes költő és Fűri Anna zeneszerző jellemzően erotikus művével. Elkezdtünk beszélgetni, aminek a gyümölcse ez a mai est, közös műveik esszenciája. 19 életkép elevenedik meg, Anna játszik zongorán és egy felvidéki barátom, Lakatos Robi brácsán. Régi-régi kapcsolat fűz Jantyik Csabához, aki keretbe, jelenetekbe rendezi ezt a történet kupacot. De muszáj megemlítenem a Spirit munkatársát Kozma Krisztit, aki ugrik minden kérésemre, mert – be kell látnom –, az én időbeosztásomhoz alkalmazkodni nem könnyű. Én is, és mindenki tehetsége, türelme javát adja az esthez, ami remélem országszerte sok nézőhöz eljut. Fontosnak tartom, hogy kortárs művészeket segítsünk, mutassunk be, hiszen általuk (is) él tovább mindaz, amit elkezdtünk.

- Mire számítson, aki megnézi a kitárulkozó Malek Andreát?

M.A.: Arra mindenképpen, hogy felszólítást kap arra, hogy nézzen szembe önmagával, az érzéseivel és vállalja fel azt, ahol tart. Az élet, a sors polaritásában hiszek, ezt a hitemet adom tovább a színpadon és a spirituális műhelyben is, épp nálatok, ha hozzám jönnek életvezetési tanácsért. Tényleg! Ha van „merszük”, jöjjenek... boldogan adom át, amit megéltem és megértettem eddig. Te mondd meg kérlek, hol találhatnak meg ez ügyben, mert mindig bajba kerülök, ha kérdezik (nevet)

www. spiritszinhaz.com