Magyarázat nélkül elküldték, és sok sikert kívántak az SZFE egyik utolsó régi tanárának

Karsai György 1996-tól tanított az Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a doktori iskolát 2014 óta vezette.

2022. augusztus 26., 18:09

Szerző:

Karsai György a Népszava megkeresésére válaszolva elmondta, hogy Rátóti Zoltán egyoldalú, indoklás nélküli felmondást nyújtott át neki, amit nem írt alá. Mikor Karsai indoklást kért, Rátóti annyit mondott, hogy nem tartozik magyarázattal.

Rátóti Zoltán 2020 augusztusában az SZFE még frissen megválasztott kuratóriumi tagjaként pozitívan nyilatkozott a kormány által az egyetemre erőszakolt „modellváltásról.” Akkor Karsai nyílt válaszlevélben emlékeztette Rátótit, hogy Vidnyánszky Attila és köre nem az egyetem meghívására jelent meg.

Karsai György „kirekesztő” gondolkodása

A Népszava felidézi, hogy 2020 szeptemberében Vidnyánszky Attila az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy Karsai soha nem fogja megérteni az ő nemzeti, keresztény ideológiáját, és kizárólagosnak és kirekesztőnek nevezte a klasszika-filológus gondolkodását. A Doktori Tanács nyílt közleményben kelt Karsai védelmére, neves keresztény értelmiségiek pedig nyílt levelekben keltek az Nemzeti Színház igazgatójának védelmére. Vidnyánszky azt nyilatkozta, hogy szándékosan félreértelmezték a szavait.

A megjegyzésből akkor olyan botrány keletkezett, hogy annak kapcsán még az SZFE akkori Doktori Tanácsa és maga Karsai is kifejezetten antiszemita felhangúnak ítélte meg Vidnyánszky Attila interjúban elhangzott szavait.

A Népszavának az SZFE Karsai elbocsátásának indokaival kapcsolatban csak az egyszerű tények közlésével válaszolt, felidézte a jövőre hetvenedik életét betöltő professzor úr pályafutását az egyetemen, majd sok sikert kívánt „Karsai György professzor úrnak.”

(A kiemelt kép illusztráció. Fotó: Freeszfe Facebook oldala)

Ötvenkilenc éves korában meghalt Coolio, polgári nevén Artis Leon Ivey Jr., a kilencvenes években ismert amerikai rapper.

Hetvenkét éves korában elhunyt Axt László, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas artistaművész – tudatta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ kedden az MTI-vel.