Magyar siker Amerikában – Pályája csúcsán van Várjon Dénes

2018. január 30., 11:33

Szerző:

New York legnagyobb koncerttermében, a Lincoln Centerben lépett fel január 14-én a Budapesti Fesztiválzenekar, Beethoven 3. zongoraversenyét Várjon Dénes játszotta. „Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar Magyarország legnagyobb kulturális exportja” – írta az eseményről a The Guardian, és a kritikák Várjont is felsőfokban méltatták. A zongorista zenei impresszáriója, Körner Tamás is ott volt a koncerten. Hazatérve a 168 Órának elmondta, hogy a 2700 fős nézőtér zsúfolásig megtelt.

– Frenetikus siker volt, a közönség felállva tapsolt. A kritika arról is beszámolt, hogy Várjon tavaly már szólóeset adott a Lincoln Centerben. Kétségtelen, hogy Dénes pályája csúcsán van.

Ezt jelzi a Bachtrack.com nemrég megjelent nemzetközi felmérése is. A londoni komolyzenei portál rendszeresen közzéteszi a világ lefoglalkoztatottabb muzsikusainak listáját. Tavaly 32 ezer koncert adatait dolgozták fel. Ez alapján 2017-ben a világ leginkább foglalkoztatott zongoristája Várjon Dénes volt. Megosztva a negyedik helyezett Schiff András. A hegedűsök között Baráti Kristóf holtversenyben nyolcadik. Várdai István csellóművész pedig újra első lett a hangszeres kategóriájában. Várjon Dénes mellett ő és Baráti is a Körner Tamás által alapított Klasszikus Koncert ügynökség zenészei.

– Bár a Bachtrack listája az adott művész fellépéseinek a számát mutatja, ez a minőséggel is összefügg. A koncertszervezők mindenütt versenyeznek, hogy a legjobb muzsikusokat hívják el – jegyezte meg a zenei menedzser.

Hozzátette, ahhoz, hogy Várdai István megőrizte vezető helyét, hozzájárult az is, hogy 2016 végén egy német mecénásától Stradivari csellót kapott meghatározatlan idejű használatra. A hangszer korábban a sclerosis multiplexben elhunyt angol világsztár, Jacqueline du Pré tulajdona volt.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.