Ma 86 éves Jean-Paul Belmondo

2019. április 9., 14:57

Szerző:

Április 9-én ünnepli a születésnapját Jean-Paul Belmondo. A francia film kimagasló alakja ma 86 éves. Jean-Luc Godard első filmjével, az 1960-as Kifulladásiggal futott be, hogy öt évvel később aztán újra főszerepet vállaljon az francia új hullám nagy rendezőjének a keze alatt a Bolond Pierrot-ban. 1970-ben Alain Delonnal együtt játszott gengsztert a Borsalinóban, 1981-ben pedig titkosügynököt a hatalmas közönségsikert arató A profiban, és látszott rajta, hogy minden filmjében kiválóan szórakozik. 

– Azt hiszem, mindent megcsináltam, amit akartam

– mondta egyszer. Bár a példaképe Humphrey Bogart, Gary Gopper és Spencer Tracy, ki nem állhatja az amerikai filmipart, amelyről egyszer lesújtóan úgy nyilatkozott, semmire nem jó, az amerikaiak csak megveszik egy-egy francia film forgatókönyvét, hogy aztán remake-et forgassanak belőle. (A Kifulladásig amerikai változata 1983-ban készült el Richard Gere főszereplésével.)

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Két magyar nagyjátékfilm is versenyben van a hétfőn kezdődő Berlinalén az Arany Medvéért. Közönség és sztárok nélkül kezdődik az egyik legjelentősebb filmszemle, a 71 éves Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.

Véget ért minden idők egyik legnépszerűbb elektronikus zenei duójának pályafutása. Olyan slágereket köszönhetünk a Daft Punknak, mint az Around The World, a One more Time vagy a Get Lucky.

 

Maga Edvard Munch írta rá Sikoly című híres képére, hogy "csak egy őrült festhette.” A Norvég Nemzeti Múzeum szakemberei infravörös vizsgálatnak vetették alá a festményt, és ezt állapították meg.