Legendát nem lehet venni

2016. május 4., 14:28

„Micsoda dráma, micsoda dráma”, szokta kommentálni Knézy Jenő, a legendás sportriporter az efféle meccseket. És valóban volt dráma. A Vasas a záró forduló különös felhangjairól, a rendezés fortélyairól kommünikét is kiadott. Az MTK ugyanis – pályájának átépítése miatt – Dunaújvárosban fogadta a Vasast. Felcsútra, a másik kiesőjelölt otthonába a Honvéd látogatott. Ha a Vasas nyer, a miniszterelnök által alapított Felcsút kiesik, még akkor is, ha gólokkal veri a Honvédot. A Felcsút sorsa – saját, kötelező győzelmén kívül – a dunaújvárosi eredményen is múlott. A nézőtéren természetesen Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc elnök is megjelent. Riportunkat a holnap megjelenő 168 Órában olvashatják.


Botka beleáll – Minimumcél a választmányi elnökség

Újra indul az MSZP országos választmányi elnöki posztjáért Botka László, a versenyben Hiller István lesz az ellenfele. A szegedi polgármester azt mondja: annál inkább szerepet vállal pártjában, minél erősebb lesz a szocialistákban az a szemlélet, hogy nem túlélésre kell játszani. Botka kitérő választ adott arra, hogy ez azt jelenti-e, ellenzéki kormányfőjelölt szeretne lenni, szerinte arra a feladatra nem bejelentkezni kell. A demokratikus ellenzéki oldalnak pedig üzeni: felesleges az árnyékbokszolás, most akkor sem tudnák a győzelemre legesélyesebb jelölti listát összeállítani, ha összeadnák valamennyi emberüket. Részletek a 168 Óra hetilap csütörtökön megjelenő számában.


A felcsúti Femol színeváltozása: leszámolás magyar módra

Amihez csak hozzányúl Mészáros Lőrinc, arannyá válik a kezében. A felcsúti gázszerelőnek például sikerült felélesztenie haló poraiból egy csőd szélén táncoló céget, az R-Kord Kft.-t. A vállalatot – Femol 97 Kft. néven – 19 évvel ezelőtt a szintén felcsúti Molnár Csaba alapította, aki évekig kiváló viszonyt ápolt Orbán Viktorral, ám kapcsolatuk idővel megromlott. A viszony elhidegülésének következtében a többmilliárdos árbevételű, a közbeszerzéseken addig rendre sikeres cég látványos hanyatlásnak indult: megrendelői elfordultak tőle, 214 milliós környezetvédelmi bírságot szabtak ki rá, számláit zárolták, így hitelhez sem juthatott. Ekkor jött Mészáros Lőrinc, megvásárolta Molnár családi cégét, s most újra száguld az R-Kord. Ezt azonban az eredeti tulaj már nem érhette meg.


Embertelen és botrányos – A szociális védőhálók megszűntek

Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológus nyolcvanöt éves. Nem cserélek elveket címmel életút-interjúkötet jelent meg vele a Noran Libro kiadásában. A professzor asszony jelenleg könyvet ír az elmúlt huszonöt év szociálpolitikájáról, a 168 Órának pedig arról is beszél: példátlan, hogy egy kormány választott képviselőit ennyire ne érdekelje a társadalom, mint a Fidesz politikusait. A baloldali pártok eközben elsüllyednek a jellegtelenségben. De a legnagyobb veszély a Jobbik néppártosodása és hazug szociális demagógiája. Az interjút a holnap megjelenő 168 Órában olvashatja.


A hatalom paráznái

Aki díszes, hímzett, túlstilizált Dantét akar, annak ott vannak a régi fordítások. De a jelen kor szárazabb, érthetőbb nyelven akarja olvasni az Isteni színjátékot, mondja a Pokol, a Purgatórium és a Paradicsom nagy vándorának művéről ötödik magyar fordítója, Nádasdy Ádám, akinek a munkája most jelent meg. Az ő modern szövegei miatt hétszáz éves szerzőről beszélve sem megkerülhetők a mai társadalmi vagy politikai, erkölcsi kérdések. Interjú a csütörtöki 168 Órában.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

2024. szeptember 18., 14:26

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.