Kulka János visszatér a színpadra

A Füge Produkció következő évadában szerepel majd Kulka János. 

2024. június 18., 19:19

Szerző:

Kulka János  a Füge Produkció 2024-25-ös évadának egyik legelső előadásában, Csuja László Halál Velencében című Thomas Mann-rendezésében szerepel majd – írja a Kultúra.hu. A darab az Orlai Produkciós Irodával együttműködésben valósul majd meg, ahogy a másik évadnyitó darab, Pálos Hanna Mély levegő című monodrámája is, amit szeptembertől láthat a közönség a Kamarateremben. Azért különösen jó hír a Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész visszatérése, mert 2016-os agyvérzése óta csak ritkán állt színpadra. 

Kulka János idén lett a Nemzet Színésze

A Halhatatlanok Társulatának örökös tagját idén május elején választották meg a Nemzet Színészének a március végén 85 évesen meghalt Tordy Géza helyére. A megválasztását kisebb botrány is övezte, miután a régóta élő hagyományt megszakítva a döntésről nem a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, hanem Molnár Piroska értesítette. Az igazgató a színésznő szerint „családi elfoglaltsága” miatt nem tudta felhívni a színészt. Az erre irányuló kérdésekre azonban Vidnyánszky nem válaszolt. 

Két éve szólalt meg először a színpadon

Kulka János tavaly decemberben Friderikusz Sándor podcastjában mesélt arról, mennyit is változott az élete a sztrókja óta – idézi fel a Telex. Az orvosok hosszú felépülési időt jósoltak neki, de csodával határos módon az állapota rohamléptekben javult.  Bár a beszéde és a mozgása is korlátozottá vált, már abban az évben visszatért a színpadra. Az utóbbi időszakban több képességét is visszanyerte, szerepelt A játszma című filmben és egy sanzonlemezt is kiadott. 

Színpadon viszont csak két éve, Bíró Bence: Magyar tenger című színdarabjában szólalt meg újra Alföldi Róbert unszolására.  A színész saját bevallása szerint „megnyugodott”, ugyanis korábban rengeteget játszott, és mindig rátört a bizonytalanság és az aggódás a szövegei miatt. És bár tavaly még arról mesélt, hogy ritkán mozdul ki és színházba sem jár, visszatérése a színházba örvendetes hír minden színházrajongónak. 

 (Képünk illusztráció, forrás:Trojka Színházi Társulás Instagram oldala)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.