Kiemelt nemzeti érték lett a Székely himnusz

Ezzel hatra növekedett az erdélyi kiemelt nemzeti értékek száma.

2022. január 23., 13:31

Szerző:

A Székely himnusz Magyar Értéktárba való felvételéről döntött a Hungarikum Bizottság, így hatra növekedett az erdélyi kiemelt nemzeti értékek száma. A nagybányai művésztelep, az aradi Szabadság-szobor, Kós Károly életműve, Torockó épített öröksége és a Vallásszabadság törvénye mellett mától a Székely himnusz is a Magyar Értéktár részévé vált – írta az RMDSZ.

Hegedüs Csilla, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke örvendetesnek nevezte a hírt, és reményélt fejezte ki, hogy a Székely himnusz mihamarabb Hungarikummá válik.

A Székely himnusz – a címer és a zászló mellett – ma már megkerülhetetlen jelképe a regionális önazonosságunknak. Keletkezése és utóélete is legendás, túlélt rezsimeket, divatokat, és egyre megerősödve tört fel a székely nép élni akarásának jelképeként. Kiemelt nemzeti értékünk, ott a helye akár a Hungarikumok között is” – fogalmazott a javaslatot benyújtó Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

 

(Kiemelt kép: Résztvevők a Székely himnuszt éneklik a Székelyföld autonómiájának napja alkalmából tartott anyaországi központi rendezvényen a fővárosi Hősök terén 2021. október 31-én. fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Tegnap 18:32

Ötvennégy éves korában elhunyt Varga Veronika francia-magyar színésznő – tudatta családja vasárnap.