Ki irányít?

Polgár Csaba rendezésében mutatja be Dézsi Fruzsina A helyzet ura című új drámáját a TÁP Színház és a Trafó.

2023. május 17., 18:40

Szerző:

Nagyszínpadi bemutatóval zárja az évadot a TÁP Színház: zenés szatírájuk, A helyzet ura május 19-én és 20-án látható a Trafóban. A valós eseményeken alapuló, erősen szociografikus előadást az Örkény Színházból színészként és rendezőként is jól ismert Polgár Csaba állítja színpadra.

Dézsi Fruzsina második darabja változatosan egyensúlyoz a filozófiai világdráma, a burleszk, a teológiai vitadráma és a nagykörúti musicalsiker között. Először 2020-ban, a Színházi Dramaturgok Céhe által 35. alkalommal megrendezett Nyílt Fórumon mutatták be a darabot felolvasószínházként. Az előadást már akkor is Polgár Csaba rendezte – a szentendrei teltházas eseményen Adorjáni Bálint, Kaszás Gergő, Mészáros Bianka játszották a főbb szerepeket.

A május 19-i előadáson Isten szerepében Kaszás Gergő, Máriaként pedig Baranyi Emma lép színpadra – mellettük Jankovics Péter, Adorjáni Bálint, Takács Géza, Homonnai Katalin és Nyakó Júlia lesz látható. A szent és profán elemeket bátran vegyítő látványvilágot Kupás Anna jegyzi, az alternatív rock és a lakodalmas stílust elegyítő zenei rétegért Jankovics Péter felel, mozgásban pedig Téri Gáspár segíti az alkotókat.

A szókimondó stílusáról, formabontó megoldásairól elhíresült TÁP Színház idén 30 éves. Budapest egyik legfüggetlenebb színházi formációja rendszeres vendége a Trafónak – júniusban Utas és holdvilág előadásuk is műsoron lesz a Kortárs Művészetek Házában.

(Kiemelt képünk forrása: Trafó)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.