Kezdődik a Keszthelyi Táncpanoráma

Az idő próbáját kiálló koreográfiákkal készülnek a 21. alkalommal megrendezett Keszthelyi Táncpanorámára.

2023. szeptember 7., 13:46

Szerző:

Csütörtök este kezdetét veszi a 21. Keszthelyi Táncpanoráma – erről beszélt Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a Jazzy Business Class című műsorában. 

Az idei műsor osszeálításakor az volt a céljuk, hogy olyan programot állítsanak össze, amely már kiállta az idő próbáját. „Sok-sok színházi évadon keresztül a közönség figyelmét magukra vonták, és méltán bejárták a világot, ezért húsz éves darabokat szólítottunk meg – főleg, ha három nagy felnőtt előadásról beszélek, tehát három Kossuth-díjas alkotó három közel húszéves darabja” – mondta Ertl. Így a közönség elé kerül 

Zsuráfszky Zoltán, Magyar Nemzeti Táncegyüttes Szatmár című darabja, szombaton Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett Carmina Buranája, és a Magyar Állami Népi Együttes Naplegendájával zárják, amelynek koreográfiáját Mihályi Gábor rakta össze.

A keszthelyi Balaton Sznház egyébként 2002 májusában ezzel a művel nyitott – emelte ki érdekességként az igazgató.

Ertl azt is elmondta, hogy rengeteg neves külföldi táncegyüttesben találhatóak magyar művészek, többek között Michael Flatley táncosai között van olyan magyar táncos, akit ő is oktatott. Hozzátette, hogy a táncban világhatalom vagyunk.

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Jazzy honlapján

(Kiemelt képünkön a Szatmár című előadásból. Fotó: Magyar Nemzeti Táncegyüttes / Hungarian National Dance Ensemble Facebook oldal. )

 

 

 

 

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.