Keszthelyi színházi ünnep

Július 23. és augusztus 16. között 16. alkalommal rendezik meg a Keszthelyi Nyári Játékokat. Az előadásokat a Festetics-kastély parkjában játsszák.

2015. július 16., 18:02

A Balaton-part egyik legigényesebb színházi ünnepe a Básti Juli–Puskás Tamás művészházaspár kezdeményezésére jött létre; a programsorozat 2000 júliusában indult. A helyszín kiválasztásában fontos volt a személyes kötődés. A Kossuth-díjas Básti Juli édesapja, az ugyancsak Kossuth-díjas színészlegenda, Básti Lajos keszthelyi születésű volt. A Keszthelyi Nyári Játékok indításában aktív szerepet vállalt a Festetics-kastély egykori vezetője, Czoma László is. A mai nézők között egyre többen vannak, akik keszthelyi nyaralásukat e színházi fesztiválhoz ütemezik.

Mivel Puskás Tamás egyben a Centrál Színház direktora is, immár hagyományosan a Centrál új előadásait tekintheti meg a publikum a kastélypark különleges környezetében. A nyitódarab a Hét boszorka című zenés produkció, amelyben hét primadonna – Básti Juli, Botos Éva, Falusi Mariann, Horgas Eszter, Polyák Lilla, Tompos Kátya és Ágoston Katalin – lép színpadra. Az előadásban Horgas Eszter fuvolaművész zenekarának tagjai és Bozsik Yvette táncművész csapatának táncosai is közreműködnek.

A darab további részletei kapcsán Botos Éva mesélte el a 168 Órának: a koncepció szerint az előadásban elhangzó világhírű slágerek és lokális sikerszámok úgy kapcsolódnak egymáshoz, hogy az történetszerűen mesél el titkokat a nőiességről, szerelemről, szeretetről, a viszonyainkban rejlő energiákról.

Botos Éva a Keszthelyi Nyári Játékok során látható lesz még Peter Shaffer Black Comedy és Michael Frayn Függöny fel! című színdarabjaiban. A Centrál Színház repertoárjáról színre kerül még László Miklós Illatszertára, amelyben mások mellett Kern András és Stohl András is játszik. Látható lesz Neil Simon Pletykafészek című bohózata, amelyben Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter is színpadra lép.

A Centrál Színház művésze, Botos Éva tapasztalatai szerint a keszthelyi nyári színház azért is fontos lehetőség, mert ott a fővárosi teátrum évad közben elsősorban pesti közönség által látogatott produkcióit a nyaralók sokfelől érkezett publikuma is megtekintheti.

– Más kérdés – említette Botos Éva –, hogy szabadtéri játékok esetében az időjárás olyan kockázat, amely játszók és nézők számára is külön izgalomforrás.