Kertész Mihály Casablancája

Kertész Mihály Oscar-díjas filmrendező 1886-ban született Budapesten, Kertész Kaminer Manó néven. Később Kertész Mihály, majd Amerikában Michael Curtiz néven alkotott. Ő rendezte a filmtörténet egyik legemlékezetesebb alkotását, a Casablancát.

2016. február 21., 08:10

Kertész tizenhét évesen elszökött otthonról és akrobatának állt egy cirkuszban, az így összegyűjtött pénzből fedezte színiakadémiai tanulmányait Dániában, ahol hónapokat töltött a Nordisk filmstúdióban.

1912-ben rendezte első filmjét, s 1919-ig több mint negyven filmet forgatott. A Tanácsköztársaság alatt készített egy agitációs filmet, majd Bécsbe ment, ahol monumentális történelmi és bibliai tárgyú filmeket forgatott.

Hollywood is felfigyelt rá: 1927-ben állandó munkatársnak szerződtették a Warner Brothers filmstúdióhoz. Első jelentősebb amerikai munkája 1929-ben a Noé bárkája című szuperprodukció volt, amelyet már Michael Curtiz néven jegyzett.

Kertész gond nélkül alkalmazkodott az amerikai filmkultúra követelményeihez. Maradandót alkotott a népszerű műfajokban, és ő volt az első, aki már 1930-ban színes technikával dolgozott.

A harmincas évektől rendszeresen forgatott Errol Flynnel, majd később Humphrey Bogarttal, előbbivel 12, utóbbival összesen nyolc filmet készítettek együtt. Kertész nagyon termékeny rendező volt, Hollywoodban is évente elkészített akár 6-8 filmet, különösképpen a harmincas években ontotta a műveket.

Az 1942. november 26-án bemutatott, a mozikban 1943. január 23-ától játszott Casablanca az 1944-es Oscar-gálán aratott óriási sikert, elnyerte a legjobb film (Hal B. Wallis, producer), rendezés (Michael Curtiz) és forgatókönyv ( Julius J. Epstein, Philip G. Epstein és Howard Koch) aranyszobrocskáját.

A film története 1939-ben, nem sokkal a II. világháború kitörése után kezdődött, amikor Murray Burnett és Joan Allison amerikai színpadi szerzők írtak egy Marokkóban játszódó romantikus darabot Mindenki Rickhez jön címmel. A darabot sohasem mutatták be, de Kertész Mihály filmrendező érdeklődését felkeltette a történet.

A történet akkor játszódik amikor a német páncélosok már ellenőrzésük alatt tartották a sivatagot. A film egy füstös mulató, melynek vendégei ellenállók, menekültek, besúgók és ügyeskedők. A két főszereplő: Rick, a homályos múltú amerikai mulatótulajdonos és a nem kevésbé rejtélyes Ilse.

A forgatás botrányos volt, a forgatókönyv a jelenetek felvételével párhuzamosan készült. Ingrid Bergman és Humphrey Bogart kettőse örökre beírta magát a filmtörténelembe, de soha többé nem forgattak együtt. A filmben magyar színész is szerepelt a filmben: a hamis útlevelekkel üzletelő Peter Lorre, azaz Lőrincz Péter, és főpincérként Szőke Szakáll.

Korábbi cikkünk:

http://www.168ora.hu/arte/szepsegbe-zarva-140746.html

2024. október 15., 16:58

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?