Kerekes Viktória ajánlója

2016. május 12., 23:05

Nagy társadalmi krízisek idején a színházak repertoárjából kihagyhatatlan Friedrich Dürrenmatt A nagy Romulus című műve. A világhírű svájci szerző 1950-ben, huszonkilenc évesen írta meg a 20. századi modern dráma egyik alapművét, melynek műfaja: „történelmietlen történelmi komédia”. Főhőse Romulus Augustus, az utolsó nyugatrómai császár. Birodalma pusztulásának végnapját mutatja be a történet. Az egykori hatalmas uralkodó már csak öreg és szánalmas pojáca, akit a tyúktenyésztésen kívül semmi nem érdekel.

A politikai üresség és gőg színpadi karikatúráján a mai magyar közönség is keserűen nevet.

A darabot a budaörsi Latinovits Zoltán Színház április végén mutatta be Polgár Csaba rendezésében. Ő egyébként a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakán végzett 2007-ben; azóta az Örkény Színház tagja. Imád rendezni is. Kollégájuk előadását az Örkényből többen megnézték, köztük Kerekes Viktória színésznő is:
– Dürrenmatt műve fantasztikus, semmit sem veszített az aktualitásából, fényesebben ragyog, mint valaha. Az előadás arról is szól: ha az emberi ostobaság hatalommal párosul, pusztító ereje egyszerűen leírhatatlan. A rendezés ugyanakkor hihetetlenül szellemes, ami azért is fontos, mert manapság egyre nehezebb közéleti témákról iróniával beszélni. Az emberek fásultak és keserűek.
A színésznő szerint az apátia már a teátrumokban is érződik: fogynak a nézők. A művészszínházakat látogató fiatalok egy része elhagyta az országot, Londonban mosogatnak vagy Berlinben takarítanak, azoknak meg, akik itthon maradtak, nincs pénzük. A nagy nemzeti fásultságból pedig nehéz kimozdítani a közönséget.

– Az Örkényben például le kellett venni a műsorról a Mohácsi fivérek előadását – e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY –, amely tavaly a Kritikusok Díját is elnyerte. Amikor az emberek megtudták, hogy már csak párszor játsszuk, szabályos katasztrófaturizmus indult el, hogy utoljára még láthassák a darabot – teszi hozzá Kerekes Viktória.
Fájó emléke ez az Örkény művészeinek. Kerekes Viktória ezért is ajánlja most mindenkinek: aki csak teheti, menjen el a budaörsi színházba, mert A nagy Romulus néhányszor még látható lesz az idei évadban.

– Remek a csapat ott, nagyszerű színészekkel, az előadásban közreműködnek a HOPPart Társulat tagjai is – említi Kerekes Viktória. – Romulust vendégművészként a nagyszerű Lukáts Andor alakítja. A nézőtéren hol röhögünk, hol összerándul az ember gyomra, az előadás felkavar és mulattat, minden benne van, ami az igazi színházi élményhez kell. És legyen az utolsó mondat az: Budaörs nincs a világ végén!