Karikatúrák az utcán – Szeged Négymadár tükrében

2017. augusztus 12., 17:42

Szerző:

„A jobboldalnak nem volt és ma sincs humora, a politikai bal­­ol­­dal humora pártos lett, egy­­ol­­dalú, gyakran személyeskedő és acsarkodó” – e szavakkal nyitotta meg nemrég Szegeden Tanács István újságíró Németh György Az én városom című karikatúrakiállítását.

Alig volt még példa arra Magyarországon, hogy egy karikaturista műveiből utcai tárlatot rendezzenek, ezért is fontos a Szegedi ART Fesztivál kezdeményezése.

Fotó: Frank Yvette

– Mivel tíz éve nem volt kiállításom, nagyon örültem a fel­­kérésnek. Korábban már megjelent egy karikatúrakönyvem Szegedről, abban az 1998 és 2002 közötti fideszes városvezetés időszakában készült rajzaim szerepeltek. Most ezekből válogattam, de régebbi és újabb munkáim is láthatók augusztus 20-ig a Kárász utcában, Szeged sétálóutcájában – mondta a 168 Órának Németh György.

Egyébként fotóriporter, több mint húsz évig dolgozott az MTI-nek, és művészi fotográfiá­­kat is készít. Amikor épp nem fotózott, Négymadár néven rajzolta mulatságos, ugyanakkor kritikus műveit. Az alkotó már nyugdíjas, az elmúlt években grafikáival például a 168 Órában és a Délmagyarországban is találkozhattak az olvasók. Az utóbbi lapot nemrég megvásárolta Andy Vajna, kérdés, hogy a rendszerkritikus karikatúráknak mennyire lesz ott még helyük. Habár tartunk tőle, hogy ez már csak költői kérdés. Négymadár azonban hangsúlyozza: ő soha nem tartozott sem a baloldalhoz, sem a jobbhoz. A karikatúrának épp az a lényege, hogy pártoktól függetlenül mutat görbe tükröt a közéletünkről. Nem politikusokat figurázott ki, inkább társadalmi hazugságainkkal szembesített.

A mester azt ígéri, a választásokig már nem fog spórolni a vit­­riol­­lal: Facebook-oldalán, illetve a Négymadár.blog.hu-n teszi közzé a hatalommal cseppet sem elnéző rajzos látleleteit.