Kácsor Zsolt: Találkozás a Fontos Emberrel

2017. március 15., 09:30

Szerző:

A múltkor összefutottam egy Nagyon Fontos Fideszes Politikussal egy étteremben, ahol szokás szerint mentem a pulthoz, mert ha egyedül vagyok, mindig pultozom, és na lám, a Nagyon Fontos Fideszes Politikus is ott ült a pultnál öt-hat ember társaságában, ha jól láttam, kávézgattak éppen, felszabadultan trécseltek s nevetgéltek, éppen úgy viselkedtek hát, ahogyan normális emberek viselkedni szoktak egy normális országban. Nem ismertem a társait, ha jól láttam, rajta kívül nem volt köztük politikus, amiből arra következtettem, hogy a Nagyon Fontos Fideszes Politikus egészen biztosan üzletemberekkel kávézgat és trécsel. Nem tudom, megfigyelték-e, hogy a Nagyon Fontos Fideszes Politikusokat soha nem látni nagyobb társaságban, pél­­dául napközis tanítókkal, bolti eladókkal, kórházi ápolókkal, péksegédekkel vagy közmunkásokkal trécselni, ez is milyen furcsa, hogy a Nagyon Fontos Fideszes Politikusok csak a többi Nagyon Fontos Fideszes Politikus társaságát keresik, vagy a többi üzletemberét. Merthogy ez a két dolog egymástól aligha választható már el: a kormánypárti képviselők üzletemberek lettek, akik részint a pártjuknak jattolnak, részint a saját zsebükre dolgoznak, s ha valaki rákérdezne, hogy ez normális-e, azt mondanák, hogy barátom, ilyen az élet, ha a felszínen akarsz maradni, úsznod kell.

Na mindegy, szóval ott tartottam, hogy az étterembe lépve a pultnál pont belebotlottam ebbe a Nagyon Fon­­tos Fideszes Politikusba, egymásra néztünk, köszöntünk.
– Szia, hogy vagy? – kérdezte a Nagyon Fontos Fideszes Politikus, mire kapásból rávágtam:
– Szia, eléggé rosszul.
Nagy csönd lett erre a társaságban. Eltelt két másodperc, mire a Nagyon Fontos Fideszes

Politikusból előbukkant az a humoros, közvetlen ember, aki korábban volt, s felnevetett:
– Hát ez jó. Végre egy őszinte szó.
Erre meg én nevettem föl, s azt válaszoltam neki:
– Hogyan is lennék jól, ha ti vagytok hatalmon?
A Nagyon Fontos Fideszes Politikus vette a lapot, s azt mondta:
– Hej, de jó ilyesmit hallani. Nagyon elszoktam az őszinte szótól mostanában.

Micsoda mondat, konstatáltam magamban az egyszerű tényt. Hát hiszen ebből a Nagyon Fontos Fideszes Politikusból még nem veszett ki teljesen az ember. Hát hiszen van neki még humora, önkontrollja, talán még szeme is van, s látja, hogy mi folyik körülötte, s tudja, hogy amit ő és a többi Nagyon Fontos Fideszes Politikus csinál, az szimpla rablás, kormányzati szinten művelt rablógazdálkodás, az állami vadkapitalizmus maga.

Szóval mondom, azt mondta ez a Nagyon Fontos Fideszes Politikus fenn­­hangon, mindenki füle hallatára, hogy nagyon elszokott az őszinte szótól mostanában. Azt hittem, hogy a körülötte üldögélő urak erre harsányan fölnevetnek majd, s a térdüket csapkodják, hej, de jó poént mondott a Főnök, hát tényleg, ez nagyon jó, méghogy elszokott az őszinte szótól, hihihi-hahaha, milyen vicces ember a mi kedves patrónusunk, akit nagyon szeretünk érte, hogy Nagyon Fontos Fideszes Politikus lett belőle.

De nem.

A társaságban csönd volt. Hallgattak. Az urak maguk elé néztek, hallgattak, s közben tán gondoltak ezt-azt az új magyar világról. Például azt, hogy barátom, hát ilyen az élet, ha felszínen akarsz maradni, akkor most hallgatnod kell.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!