Kácsor Zsolt: Halál elől fekve futni

2017. január 25., 10:17

Szerző:

„A saját szememmel láttam, hogy az utcán meghalt egy hajléktalan ember. Most történt, januárban, a pesti utcán, éppen ott, ahol nyáron fagyizni szoktunk, sétálgatni és a csajokat nézegetni, és nem sejtjük, hogy eljön a tél, és a szemünk láttára ott hal meg egy ember. Reggel volt, munkába mentem, és amikor a villamosra vártam, észrevettem azt a ruhakupacot. Rángatózott alatta egy ember lába, s nem értettem, hogy miért. Olyan volt, mintha fektében akart volna elfutni. Viszonylag gyorsan a ruhakupac köré gyűltek a járókelők, ezt furcsálltam, azt hittem, nem áll meg senki segíteni. De megálltak hárman is, és láttam, hogy egyikük már telefonál, gondolom, a mentőket hívta, mert tíz percen belül ott voltak a mentők, de már nem tudtak azon az emberen segíteni. Egyszerre csak vége volt, nem rugdalózott tovább. Nem tudom, hogy mi okozhatta a halálát, mármint úgy értem, azon kívül, hogy mínusz húsz fokban a járdán töltötte az éjszakát. Szerintem megfagyott, de ebben nem vagyok biztos, mert még nem láttam fagyhalált. Eddig úgy képzeltem, hogy az emberi test keményre fagy, mint a csontos tarja a fagyasztóban. Vagyis egy tömb jéggé válik, amit eléggé soká tart kiolvasztani. De ha tényleg megfagyott az az ember, és jégtömbbé változott, akkor hogyan volt képes rugdalózni a lábával? Meg voltam döbbenve.

MTI Fotó: Mohai Balázs

S két nappal később mit hallok a tévében? Egy magas rangú fidesznyik azt hazudta, hogy Magyarországon jobban élnek az emberek, mint 2010 előtt, és sokkal kevesebb a szegény ember, mint 2010 előtt, de aki mégis szegény maradt, az sokkal kevésbé szegény, mint 2010 előtt. Gondolkodtam rajta, hogy ezt meg honnét lehet tudni, ha egyszer éppen a fi­­desz­­nyikek adták parancsba a statisztikai hivatalnak, hogy nem közölhet a szegénységről számadatatokat. De rájöttem aztán, hogy fölösleges nekem ezen gondolkodni most már.

Hiszen én szemtanú vagyok. A saját szememmel láttam, hogy a nagy jólétben meghalt egy ember a járdán. Pedig nem azt mondta Orbán Viktor, hogy ők majd senkit sem hagynak az út szélén? De, ezt mondta. Szó szerint ezt mondta. És amikor a saját szememmel láttam azt a hajléktalan embert a halál elől a földön fekve futni, akkor az jutott eszembe, hogy ezt az embert mégis hagyták megdögleni az út szélén. Ráadásul ezt hiába magyaráznám a fidesznyikeknek. Ők ru­­tinosan megvonnák a vállukat, s azt mondanák, hogy a saját hibája volt, miért nem ment éjszakára fűtött helyre. S különben is, Magyarországon jobban élnek az emberek, és sokkal kevesebb a szegény ember, de aki mégis szegény maradt, az sokkal kevésbé szegény, mint 2010 előtt.

Ekkor jöttem rá, a halál láttán, hogy ezekkel a fidesznyikekkel nem kell többé vitatkozni semmiről. Hiszen azért kapják a fizetésüket, hogy hazudjanak. Ott ülnek a kormányban, az államapparátus felső vezetésében, a főhivatalok fűtött elnöki lakosztályaiban, és amikor kinyitják a szájukat, hazudnak. Amikor a levegőt kifújják, hazudnak. Rád néznek, hazudnak. Én nem akarok velük vitatkozni többé. Csak azt akarom, hogy tudják: nem felejtek. Éppen Orbán Viktor üzente ellenzékből a kormánynak, hogy ha a népnek elege lesz, akkor nem lesz más hátra, mint futni, de gyorsan. Úgyhogy hazudhattok felőlem most már, engem nem érdekel. Tudjátok, miért? Mert eljön az idő, amikor menekülni fogtok.”

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

2024. szeptember 18., 07:00

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!