Jövő héten lesz az Európai Art Mozi Nap, premier előtti vetítéseket is tartanak

Az eseményhez 25 magyarországi művészmozi is csatlakozott öt új európai és három magyar filmmel.

2021. november 7., 13:33

Szerző:

Fesztiváldíjas alkotások premier előtti vetítéseivel várja a filmrajongókat az Európai Art Mozi Nap, amelyet Európa-szerte több száz filmszínházban rendeznek meg november 14-én, írja az MTI. Az eseményhez 25 magyarországi művészmozi is csatlakozott öt új európai és három magyar filmmel. Az Európai Art Mozi Nap idén hatodik alkalommal várja a művészmozik és az európai filmek kedvelőit. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas eseményét 2021-ben már 37 ország több mint 600 art mozijában rendezik meg.

A magyarországi kínálatban Cannes-ban, Berlinben, Velencében és további neves fesztiválokon díjazott, új európai és magyar filmek szerepelnek,

a drámától a thrilleren, filmszatírán és romantikus sci-fi-vígjátékon át az animációig,

a legkülönbözőbb műfajokban. A programot restaurált filmklasszikusok is színesítik, a közelmúltban elhunyt jeles hazai alkotók: Jankovics Marcell animációs filmrendező és Szomjas György filmrendező előtti tisztelgésként.   

Az Európai Art Mozi Napon műsorra kerülő filmek sorát a 2021-es Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje, a francia kultrendező, Leos Carax Annette című musical-drámája nyitja. Az örökbeadás című olasz dráma is része a repertoárnak, a film érzékeny témát dolgoz fel. A valós eseményeken alapuló történet főhőse egy harmincas évei közepén járó egyedülálló apa, aki megtudja, hogy súlyos betegsége miatt csupán néhány hónapja van hátra, ezért keresésnek indul, hogy megfelelő nevelőszülőket találjon kisfiának.

A Hajtóvadászat című dán thriller Jussi Adler-Olsen bestseller krimisorozata egyik darabjának adaptációja: a sötét hangulatú történetben egy 14 éves utcakölyköt letartóztat a dán határőrség, egy pedofíliával megvádolt, eltűnt köztisztviselő útlevelének birtoklása miatt, a traumatizált fiú azonban nem hajlandó beszélni. Vincent Cassel és Bérénice Bejo főszereplésével érkezik a Mese a barátságról című „vígdráma” is, amelyben két francia házaspár évek óta tartó barátságát alapjaiban rengeti meg az a hír, hogy egyikük titokban regényt írt, amely a bestsellerlisták élére kerül.

Az Én vagyok a te embered című

német romantikus sci-fi vígjáték,

amelynek múzeumi kutatóként dolgozó főhősnőjét a főnöke ráveszi, hogy vegyen részt egy rendkívüli kísérletben: ha hajlandó három hétig együtt élni egy humanoid robottal, megkaphatja a kutatási összeget egy régóta tervezett projektjéhez. Több mint egy hónappal az országos premier előtt látható a Legjobb tudomásom szerint című, új magyar film. A Lőrincz Nándor és Nagy Bálint által rendezett pszichológiai dráma egy örökbefogadó házaspár (Hámori Gabriella és Bodolai Balázs) kálváriáját mutatja be, miután a nő egy átmulatott éjszakát követően azt állítja férjének: szexuálisan bántalmazták.   

A digitálisan restaurált magyar filmklasszikusok között látható lesz az 1981-es Kopaszkutya, az idén elhunyt Szomjas György zenés kultuszfilmje és Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott rajzfilmklasszikusa, a János vitéz is. A hatodik Európai Art Mozi Nap részletes magyarországi programja a https://www.artmoziegyesulet.hu honlapon olvasható.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Balogh Zoltán)

 

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!