Itt a legnagyobb az esélye, hogy megtalálják ellopott autóját

2014. június 25., 13:26

Itt a legnagyobb az esélye, hogy megtalálják ellopott autóját

Forrás: Kossuth Rádió/Krónika, MTI | 2014. 06. 25. 11:03:00



Az országban egyedülálló, kocsilopás elleni rendszert építettek ki Csepelen. A fővárosi kerület több pontján speciális rendszám-felismerő kamera figyeli az összes ki- és bevezető utat.




Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint jelentősen segíti a bűnmegelőzést az a Magyarországon egyedülálló rendszámfelismerő rendszer, amelyet kedden adtak át a csepeli rendőrkapitányság épületében.


A politikus hangsúlyozta: ennek a rendszernek a segítségével fel lehet ismerni a lopott, körözött, forgalomból kivont vagy lejárt műszaki vizsgával közlekedő gépjárműveket, ami szerinte „komoly visszatartó erő”. Úgy fogalmazott: „nem lesz érdemes Csepelen bűnt elkövetni”.

Példaértékűnek nevezte a csepeli beruházást és elmondta: érdemes más településeknek is tanulmányozniuk ezt a rendszert. A kormány minden területen rendet szeretne Magyarországon, és az ilyen fejlesztések összhangban vannak ezzel a céllal – hangoztatta Kontrát Károly.


Az Ön böngészője nem támogatja a hanganyag lejátszását!
Autólopás elleni kamerarendszer Csepelen – Krónika
Papp Péter, a rendőrkapitányság vezetője kiemelte, ebből a rendszerből nemcsak Csepelen, hanem az egész országban profitálhatnak az autótulajdonosok, mert a rendőrök olyan járműveknek is a nyomára akadhatnak, amelyeket máshol köröznek.

Borbély Lénárd alpolgármester „Csepel közbiztonsága mérföldkövének” nevezte a beruházást, amely 15,5 millió forintból, önkormányzati finanszírozásban valósult meg. Hangsúlyozta: az új rendszerrel sokat tettek a csepeliek biztonságérzetének növeléséért.

Az Átölelő védelem elnevezésű projekt lényege, hogy Csepel összes be- és kivezető útját éjjel-nappal hat, nagy felbontású rendszámfelismerő kamera pásztázza. A rendszer a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala és az Országos Rendőr-főkapitányság adatbázisaira támaszkodva nagy hatékonysággal szűri ki az említett „problémás” gépjárműveket. Lehetőség lesz rendszám, rendszámtöredék, szín, típus vagy az áthaladás időpontja szerinti későbbi visszakeresésre is. A rendszert a Gubacsi hídra telepített kamerával már egy éve tesztelik.

Bognár Kinga, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, a fővárosi kerület több pontján működő speciális rendszám-felismerő rendszer azzal egy időben, hogy kiszűrte a problémás autókat, értesíti a rendőrkapitányság munkatársait.

Az átadáson jelen volt Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Németh Szilárd (Fidesz) országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere is.