Irány Balatonboglár!

A Kultkikötő Fesztivál új helyszínén, Balatonbogláron várja idén a jelentkezőket a több mint húszéves múltra visszatekintő Összpróba Tábor. A szervezők két turnust indítanak: felnőtteknek (akik már betöltötték a 18-at) július 22. és 28. között, fiataloknak (14–18 éves korosztály) július 28-tól augusztus 4-ig.

2016. július 3., 15:10

A tábor 1995-ben indult – Nagy Viktor színművész kezdeményezésére. Ő már diákkorában színészi műhelymunkát tartott a nyári táborok gyerekcsapatainak.

Szemerédi Fanni szervezőtől a 168 Óra megtudta: a tábor – összművészeti jellegéből adódóan – nemcsak a színház, hanem a hozzá kapcsolódó művészi ágak alkotótábora is, így a zenei, a táncos és a filmes szekció szintén része a műhelymunkának. A foglalkozásokat táborvezetők és meghívott oktatók segítik. A felnőtt tábort Novák Eszter, az ifjúsági tábor színházi szekcióját két színművészetis rendezőhallgató, Tarnóczi Jakab és Tárnoki Márk vezeti, a zenei részért Rozs Tamás, a mozgás- és táncórákért Baranyai Balázs koreográfus-táncművész, míg a filmes szekcióért K. Kovács Ákos operatőr felel.

A táborozók a közösen eltöltött hetet az általuk létrehozott előadással zárják utolsó este.

A tábor hasznos azoknak is, akik színésznek készülnek. A mostani színházi élet számos fiatal tehetsége „nyaralt” az Összpróba Táborban, többek között Bach Kata, Fehér Tibor, Sodró Eliza, Szilágyi Csenge, Widder Kristóf, Zoltán Áron.

Szemerédi Fanni azonban hangsúlyozza: mindenkit várnak, aki a művészethez kedvet érez s kicsit ki akar kerülni saját mindennapjaiból. Egyébként a felnőtt-táborba jelentkezett már villanyszerelő, postás és rengeteg egyetemista, például konduktornak vagy lelkésznek tanuló, akik nem színházzal akartak foglalkozni, csak ki akarták próbálni magukat egy másik világban.

Az Összpróba Tábor a tehetséggondozást pártoló kultúrmisszió is: a szervezők minden évben pályázatot hirdetnek azoknak, akik anyagilag nem tudják megengedni maguknak a részvételt a táborban. Még mindig lehet jelentkezni a turnusokba.

Sz. E.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!