Nyolc év múlva csődbe megy Magyarország az HBO legújabb drámasorozatában, amely szerint borzasztó jövő előtt áll a világ

2019. július 10., 14:55

Szerző:

Eredetileg a Years and Years, magyarul az Évek alatt címet viseli a brit közmédia és az amerikai tévécsatorna közös produkciója, ami a Manchesterben élő Lyons család életét követi 2019-től kezdve - írta az Átlátszó. Eközben pedig az általuk nézett és kitárgyalt hírekből rajzolódnak ki az országos és világpolitikai események, amelyek hatással vannak a velük történtekre.

A csupán 6 részes sorozatban a fókusz Lyonsék sorsán van, és az teljesen átlagos: az évek során házasodnak, elválnak, munkanélküliek lesznek, állást keresnek, költöznek, a gyerekek nőnek, a nagyi egészsége romlik.

A 90 év körüli nagymama és 4 felnőtt unokája, valamint az ő párjaik és gyerekeik jól leképezik a társadalom sokszínűségét: van köztük mozgássérült, meleg, fekete, egyedülálló anyuka, politikailag könnyen megvezethető, vagy épp örök lázadó, valamint techmániás és a modern technikával nehezen boldoguló is. Mindannyian valósnak tűnő, szerethető vagy épp utálható karakterek, épp olyan átlagos emberek mindennapi érzésekkel és problémákkal, mint bármelyikünk.

Beszélgetéseik közben, a háttérben szóló tévében jelennek meg a hírek: Donald Trumpot másodszor is megválasztják, Putyin élete végéig elnök marad, forradalmak törnek ki, bankok és cégek mennek tönkre, kipusztul a banán és a legtöbb rovar, árvizek és radioaktív piszkos bombák pusztítanak, a technikai fejlődés miatt sok állás és a magánélet is megszűnt, gyakoriak az áramkimaradások, és az egyre rosszabb gazdasági körülmények miatt a külföldi menekültek mellett a belföldiek is egyre többen vannak. Egy pillanatra hazánk is feltűnik a híradóban: valamikor 2027 környékén csődbe megy Magyarország.

Megjelenik persze az a populista politikus is, aki megoldást kínál a rendszerből kiábrándult szavazóknak, ám hamarosan – ahogy az lenni szokott – kiderül, hogy ő sem a választók érdekeit nézi, és radikális tettei csak még nagyobb káoszt okoznak.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.