Gyermekprogramokkal, Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várják az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján

 A gyermekeket papírszínházzal, filmszakmákat népszerűsítő foglalkozással, szinkronizációs játékkal, képregényhős-megalkotással, a felnőtteket pedig Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várja a Magyar Művészeti Akadémia Művészelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) szeptember 29-én a budapesti Hild-villában, a Kutatók Éjszakáján.

2023. szeptember 22., 21:57

Szerző:

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Hild-villában szervezett ingyenes rendezvényen délelőtt 10 órakor Dávid Ádám – az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram ösztöndíjasa – a Japánból eredő kamishibai papírszínházból ad ízelítőt egy interaktív vetítéssel egybekötött workshoppal és a Huzatsárkány a várban című meséje előadásával.


Ezt követően a Média a Közösségért Filmturisztikai Egyesület felsőtagozatos, középiskolás és egyetemista diákoknak szóló foglalkozása – a Pályaorientációs Mozgóképszakmai Program – filmbejátszókkal, kvíz- és puzzle-játékkal hozza közelebb a filmesek világát a fiatalokhoz Tanuljunk a filmszakmákról! címmel. Basa Balázs és Názer Ádám filmes szakember előadását filmrészletek színesítik, amelyek segítségével az érdeklődők olyan klasszikus magyar filmekbe nyernek bepillantást, mint Az aranyember, az Egri csillagok vagy a Dögkeselyű, de mai magyar és nemzetközi sikerprodukciókról is szó lesz – olvasható a közleményben.

Délután egy órától a képregények világába kalauzolja a középiskolás és az egyetemista diákokat, valamint a felnőtteket Németh Levente, az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram ösztöndíjasa. A grafikusművész szerkesztésében tavaly jelent meg a Hősök tere című könyv, amely történelmünk 1000 évnyi múltját 13 magyar hősön és 1000 rajzon keresztül mutatja be. Németh Levente programjából kiderül, hogy a mesterséges intelligencia segítségével hogyan lehet képeket, egyedi illusztrációkat készíteni, illetve az is, hogy meddig terjednek az MI határai.

Délután szinkronizációs játék várja az érdeklődőket Csőre Gábor színésszel. A programban a középiskolás és az egyetemista diákok bepillantást nyerhetnek a szinkronizálás rejtelmeibe.

Ezt követően Akartok-e játszani? címmel zenés-verses színházi játékra várják az érdeklődőket Nizsai Dániel (színművész, bábszínész), Vámosi-Nagy Zsuzsa (fuvola, altfuvola), Szilágyi Kinga Katinka (hárfa) és a Budapesti Fesztiválzenekar ütőse, Herboly László közreműködésével. Az MMA Művészei Ösztöndíjprogram alkotói Kosztolányi Dezső jól és kevésbé ismert műveiből válogatva egy játékos est keretében kalauzolják végig a nézőket "életen és halálon, generációkon, szülő-gyerek viszonyon, háborún és vágyott békén, emberi és létkérdéseken".

Este hat órakor a Misztrál együttes ad koncertet a Hild-villában. Az 1997-ben alakult Liszt Ferenc-díjas zenekar repretoárján magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek. Közreműködnek: Heinczinger Miklós (furulyák, klarinét, doromb, fidula, duda, ének), Pusztai Gábor (ütőhangszerek), Tóbisz Tinelli Tamás (gitárok, nagybőgő, ének), Török Máté (cselló, gitár, mandolin, koboz, szájharmonika, tambura, ének).

A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

(Kiemelt képünk forrása: Kutatók Éjszakűja Facebook oldala)

Kevesen tudják, hogy a slow fashion, azaz a fenntartható divat kiemelkedő képviselői hazánkban a szőrmével foglalkozó szakmák, úgy mint az állattenyésztők, szűcsök, designerek, kereskedők. Ők azok, akik elkötelezettek, illetve érdekeltek abban, hogy a kezük alá kerülő állatokat megfelelő körülmények között tartsák. Nemcsak az Európai Unió és a hazai szigorú állatvédelmi, állattartási és környezetvédelmi előírások kötelezik őket erre, hanem maga a tény: csak annak az állatnak lesz szép, dús, jól felhasználható és főként eladható bundája, amivel jól bánnak, ami megfelelő körülmények között él. Épp ezen közös célok elérése érdekében, illetve azért küzdve, hogy a nem etikus állattartókat kiszorítsák a piacról szövetségbe szerveződtek. 

Elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.