Összetehetik a kezüket ezért a videojátékfilmért az ezredfordulósok

A Free Guy nem csak baromi szórakoztató és látványos, néha még társadalmi problémákba is képes úgy beleállni, hogy nem érzünk szekunder szégyent.

2021. augusztus 11., 07:53

Szerző:

Idén nyáron biztosan nem lesz hiány blockbuster filmekből, ugyanis a járvány hatására tetemes mennyiségű film torlódott fel a forgalmazóknál, megjelenésre várva. Augusztusban mutatkozik be a DC képregényes univerzum eddigi legunortodoxabb mozija, Az öngyilkos osztag, valamint a Ryan Reynolds főszereplésével készült Free Guy is, aminek minden lehetősége megvolt, hogy javítson a videojáték-mozik renoméján. A szürrealitást névjegyévé emelő film pedig élni tudott a lehetőséggel, és a Ready Player One óta a leglátványosabb, legszórakoztatóbb virtuális valóságról szóló mozifilmmé avanzsált elő. Kritika. 

A film a Free City videójáték világában játszódik, ami nem kis hasonlóságot mutat napjaink egyik legnépszerűbb játékával, a Fortnite-tal. Itt az előre beprogramozott (MVP) karakterek tengerében kedvükre fosztogathatnak, kegyetlenkedhetnek a szórakozni vágyó gamerek, egészen addig míg a játék egyik szereplője, Guy (Ryan Reynolds) egy programozási hiba hatására öntudatra nem ébred, és rendet tesz a számára nagyon is valóságosnak ható, mégis száz százalékig mesterséges világban.

A popkulturális utalásokban bővelkedő mozi főszereplője azonban nem emelkedik olyan filozofikus magasságokba létezését illetően, mint Jim Carrey a Truman showban, a film elsődleges fókusza ugyanis egyértelműen a szórakoztatás.

Mégpedig az a fajta szórakoztatás, amivel a negyven feletti korosztály nem igazán fog tudni azonosulni – hacsak nem a videojátékokkal töltik el szabadidejüket –, sőt a tízen-huszonéveseken kívül talán senki érdemben. A film ezzel kezdettől fogva tisztában is van, és nem kíván olyan közönséget bevonzani, akiknek magyarázni kell, mi miért történik a vásznon és milyen szlenget miért használnak. Ellenben a fiatalokat rengeteg háttérben meghúzódó húsvéti tojással és videojátékos utalással szórakoztatja. A filmtörténelem minden fontosabb geek-pillanatából kapunk egy kis ízelítőt, tehát a bunyók során Hulk öklétől kezdve a fénykardokig minden ott van. A kaszkadőri munka és a harcjelenetek, valamint az autósüldözéses jelenetek is eszméletlen látványosak. Emellett a mozi előnyére válik az is, hogy sokszor vizuálisan is kontrasztba állítják a film és a videojáték minősége közötti különbséget.

FREE GUY (2020)

Fotó: 20th Century Studios/21 Laps E/Collection Christophel/AFP

A Forum Hungary forgalmazásában Magyarországra hozott film a szórakoztatás mellett komoly kritikákat is megfogalmaz, ami a videojátékok aranykorában fontos és egyben szükségszerű. Egyrészt felhívja a figyelmet a videojátékipar pénzéhességére és a programozók túlterheltségére is, és egy utalásig a hasonló fejlesztőcégek alkalmazottainak nők ellen tanúsított magatartása is bemutatásra kerül. Végül az is terítékre kerül, hogy az online világban milyen elképesztő ráhatása lehet egy-egy Youtube-csatornának arra, hogyan vélekedik egy adott játékról a teljes gamer-közösség. Itt a magyar Youtube-ot ismerők szintén felfedezhetnek néhány meglepetést a magyar szinkronban. 

A Free Guy hihetetlenül látványos akciójelenetekben is bővelkedik, de ami talán még ennél is fontosabb, hogy irányt mutat a videojáték-adaptációknak, milyen irányba is kellene elindulni, ha sikereket akarnak elérni.

A komoly drámákon kívül ugyanis nagyon hiányzik a hasonló tematikájú filmekből az önirónia. Így volt ez a nemrég bemutatott Mortal Kombat-film, és a legtöbb korábbi adaptáció esetében is. És bár évtizedek óta jelentős teret fed le Hollywoodban a videojáték-adaptációk gyártása, eddig komolyabb siker nélkül készültek a mozik. Színészi alakítások terén egyértelműen Ryan Reynolds hozza a legnagyobbat, amihez nem kicsit tesz hozzá a jól megírt szövegkönyv. Jodie Comer (Millie) és a Stranger Thingsből ismert Joe Keery (Klavi) pedig egy valóban releváns érzelmi szálat is behoz a filmbe. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb rendezője, a Thor: Ragnarök és a Jojo nyuszi megálmodója, Taika Waititi pedig csak úgy fürdőzik a nárcisztikus pénzember szerepében. Még ha a magyar fordítás nem is mindig segíti őt. A Free Guy parádés, sokszor a politikai korrektségnek görbe tükröt mutató poénokkal operálva játszi könnyedséggel teszi nevetségessé a korábbi videojátékfilmeket és sokszor saját magát is. Mégis, épp emiatt maradandó élményt nyújt a téma iránt fogékony mozilátogatóknak.

A film előzetese itt tekinthető meg:

(Kiemelt kép: 20th Century Studios / 21 Laps E / Collection Christophel / AFP)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.