Frankenstein a Magyar Színházban

A Magyar Színház két hétre leállt egy baleset és az igazgatócserével járó átadás-átvétele miatt: Őze Áront Zalán János váltja a teátrum élén. A Frankenstein bemutatóját azonban február 13-án megtartják. Rendezője, Koltai M. Gábor szerint a szünet még segíti is munkájukat: a kieső előadások helyett is próbálhatnak.

2015. február 11., 18:31

– A Frankenstein olyan gazdagon beszél az emberi természetről, hogy voltaképp mindig időszerű, bár kétségtelen, minden történet, amelyben központi kérdés a felelősség problémája, évről évre aktuálisabb. De személyes okok is vezettek, hogy mihamarabb megpróbáljam színpadra állítani – nyilatkozta Koltai M. Gábor a 168 Órának.

Frankenstein és a kreatúra kapcsolatában a felelősség és ambíció, a felnőtté válás, a szeretetkeresés, a személyiség integritása mind ott feszül, s a rendező célja a történetet minél gazdagabban, minél rétegzettebben elmesélni. Koltai szerint Mary Shelley regényének különlegessége éppen abban rejlik, hogy e problémák egymással összefüggésben jelennek meg. „A regény shakespeare-i léptékű tragédia” – írta Stephen King az elmúlt évtizedek során horrorikonná lett Shelley-műről.

– Ha szerencsénk van, ez megkönnyíti, hogy az előadás megtalálja a maga útját a közönséghez. A próbákon a jelenetekkel foglalkozunk, nem a történethez tapadt mítoszokkal vagy képzetekkel – mondja Koltai, aki Kovács Krisztián (Frankenstein) és Horváth Illés (a kreatúra) főszereplésével a Magyar Színház és az Orlai Produkciós Iroda közös előadását rendezi.